18. IFSO Kongresi Haliç Kongre Merkezi’nde başladı
Dünya çapından obezite cerrahisi ve metabolik rahatsızlıklar alanlarında çalışan birçok doktor ve sağlık uzmanını bir araya getiren 18. IFSO (The International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders) Kongresi 28 Ağustos itibarıyla Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Platin sponsorluğunu Covidien, altın sponsorluklarını ise Ethicon ve Storz’un üstlendiği kongre üç gün boyunca bir çok sempozyum, cerrahi operasyon ve atölye çalışmasına sahne olacak.
“Obezite tedavisinin devlet tarafından karşılanabiliyor olması önemli”
Yönetim kurulu üyelerine göre, IFSO bünyesinde uzun yıllardır hizmet veren uzmanların hakkında şüphesiz en mutlu oldukları gelişme obezitenin mücadele edilmesi gereken bir tehdit olduğuna dair hükümet ve dünya kamuoyunun ikna edilmiş olması. Kongre başkanı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın, dün düzenlenen basın toplantısında Sağlık Bakanlığı’nın obeziteyi gündemine almasının kendisini memnun ettiğini belirtti. Artık bir kurul tarafından onaylanması durumunda obezite tedavisinin maliyet ve giderleri devlet tarafından karşılanabiliyor. Yapılan çalışmaların kapsamı kendisini henüz tatmin etmekten uzak olsa da, Taşkın bunun iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyor. Türkiye’de ve dünyada şişmanlık ve şişmanlığa bağlı hastalıklarda ve diyabette son yıllarda on kat artış yaşandığını ve hastalığın çocukluk yaşlarına kadar gerilediğini belirten Taşkın, obezitenin düşünülenden çok daha fazla risk taşıdığını bildirerek, tedavi edilmesinin kalp ve damar rahatsızlıkları ve kanser gibi hastalıkların oranında da bir düşüşü beraberinde getireceğini sözlerine ekledi. 20 yıldır yalnızca obezite operasyonları gerçekleştiren ancak obezitenin her şeyden önce bir hayat tarzı hastalığı olduğuna dikkat çeken Taşkın, cerrahi müdahaleden önce izlenmesi gereken doğru yöntemin iki-üç yıl arasında değişebilecek endokrinoloji ve diyet tedavisini içermesi gerektiğini belirtti. Ancak istatistikler altı ayı aşan diyet programlarına sadakatin düştüğünü gösteriyor. Bu da cerrahi müdahalenin vaktinden önce devreye girmesiyle hasta kayıplarına yol açabiliyor.
IFSO başkanı Hint doktor Pradeep Chowbey ise fast food zincirleri ve teknolojinin 90’lı yıllarda Hindistan’a giriş yapmasının neden olduğu yaşam alışkanlıkları değişimiyle, ülkenin ve genel olarak Güney Asya’nın obeziteyle tanıştığını ve o dönemden bu yana coğrafyada sürekli bir artışın yaşandığını belirtti. Sözlerine bazı yanlış anlamaları düzelterek başlamak isteyen Chowbey, sanılanın aksine obezitenin de en az açlık kadar mühim bir hastalık olduğunu belirtti. Chowbey’e göre açlık gibi bir problem besin tedarik edilmesiyle giderilebilirken, obezite tedavisi çok daha büyük bir zaman ve emek talep ediyor, ancak bu gerçek bile yeteri kadar ilgi ve finansal desteği görmesine yetmiyor. Hindistan ile şişmanlığın tembellik, iradi zayıflık ve karamsarlık olarak algılandığı Batı dünyası arasında toplumsal algı ve tedavi yöntemleri bakımından bir fark olup olmadığı sorusuna verdiği yanıtta Chowbey, obezite tanımının vücut ağırlığı, kandaki şeker oranı gibi birtakım objektif kriterler üzerinden belirlendiğini ve kendisini üzse de işin psikolojik boyutunun disiplin kapsamında incelenmediğini söyledi.
“Şişmanlık estetik bir kusur değil, yaşamsal riskler barındıran metabolik bir bozukluk”
Sözü Chowbey’den devralan seçilmiş başkan Luigi Angrisani, şişmanlığın obezite doktorları açısından estetik bir kusur değil, yaşamsal riskler barındıran metabolik bir bozukluk olduğunu belirtti. İtalyan doktor, hastalığın teknik içeriğindense politik perspektiflerine değinmeyi tercih etti. Dünya nüfusunun yüzde 10’u rahatsızlıktan muzdaripken, tedavi edilen hasta sayısının on binlerde kalmasının kendisini endişelendirdiğini bildiren Angrisani, durumdan ekonomik kriz politikalarını sorumlu tuttu. Kemer sıkma dönemlerinde devletlerin sağlık giderlerini obezite gibi kronik rahatsızlıklardansa genellikle akut hastalıklara ayırması, İtalyan doktora göre başarısız ve ciddiyetin boyutunu göz ardı eden bir strateji.
Üçlü basın toplantısının ardından resmi olarak başlayan kongrenin açılış konuşmalarını kongre başkanı Mustafa Taşkın, IFSO başkanı Pradeep Chowbey, Türk Cerrahi Derneği başkanı Prof. Dr. Yeşim Erbil ve İstanbul Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun beklenen katılımlarının gerçekleşmemesi üzerine sahne yoğun ilgi gören Anadolu Ateşi performansına bırakıldı.
31 Ağustos akşamına kadar sürecek kongrenin başlıkları arasında hastalığın teşhis edilme kriterleri, bariatrik operasyonlar için asgari gereklilikler, morbid obezite tedavisinde geçmiş uygulamalar ve gelecek beklentileri, inovatif çözüm yöntemleri gibi konular yer alıyor.