3 boyutlu röntgen filmi çekildi
Yeni geliştirilen 3D Röntgen (X-Ray) filmi kayıt tekniği sayesinde herhangi bir şeyin iç hareket dinamiklerini görüntülemek mümkün. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları yaşayan bir ekin kurduna bu tekniği uygulayarak saniyede 100,000 iki boyutlu radyograf çekerek gerçek zamanlı veya slow motion şeklinde bir 3D film oluşturabiliyorlar. Enstitü’nün Senkrotron Radyasyon Kaynağı sayesinde bu ekin zararlısının filmi çekilebildi.
3 boyutlu radyograflar iç yapıları gösterse de hareket geçişleri arasında her hangi bir bilgi vermiyor. Normal bilgisayarlı tomografi hem zamansal hem de uzaysal olarak hareket üretmek için yeterli değil. Gerçek Bilim’de yer alan habere göre; Çekilen her tek üç boyutlu görüntüye tomogram adı veriliyor ve yüzlerce iki boyutlu radyografın birleştirilmesiyle oluşuyor. “ Yüksek çözünürlükte tomogram elde etmek için kayıt hızından her türlü ince ayarın yapılması ve x ışını kaynağının değiştirilmesine her prosesi yeniden ayarlamak zorunda kaldık,” diyor doktora öğrencisi Tomy dos Santos Rolo.3D sinema filmlerin kare frekanslarına ulaşmak için 2D filmleri işleyen Tomy, sonunda dünya tomografi hız rekorunu kırdı ve gerçek bir mikroskopik 3D film yaptı.
Bilimsel değerlendirme açısından anatomik yapıların üç boyutlu kıvrımları açıkça görülebilir hale geldi. Bu sonuca ise faz kontrastı deniyor. Eğer güçlü paralel X-ışınları incelenen biyolojik nesneden geçerse dalga fenomeni oluşuyor. Bu da iç dış kıvrımların gözükmesine yardımcı oluyor. Bu nedenle oldukça keskin renkler oluşuyor ve ayrım kolaylaşıyor. Bilgisayarda ise uygulanan algoritmalar sayesinde radyograflar optimize ediliyor. Bu sayede 3 uzaysal ve bir zamansal boyut yeniden oluşturularak, gerçek hareket şablonları veri tabanından çekiliyor.
19. yy sonlarında geliştirilen sinematografi metodunu, bilim insanları sinetomografi olarak adlandırıyor. Günümüzde bu metotlar sadece canlılar değil, endüstriyel parçalar da inceleniyor.