Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

12 Ağustos 2014, Salı 15:04

3 boyutlu yapay beyin dokusu geliştirildi

Beyin hasarlarını incelemeyi kolaylaştıracak 3 boyutlu yapay beyin dokusu geliştirildi. İki aydan fazla yaşayan doku yardımıyla beyin hasarları üzerinde araştırma yapılabilecek.

ABD’li bilim adamları iki aydan daha fazla yaşayabilen, beyin travması, hasarı ve iyileşmesi üzerinde araştırma yapabilecek 3 boyutlu yapay beyin dokusu geliştirdi.

Amerika Ulusal Bilim Akademisi’nde yapılan araştırmada, bilim insanları dokunun üzerinde fare nöronları yerleştirebileceklerini keşfetti. Keşifle dokunun üzerine bir ağırlık atarak dokunun nasıl tepki vereceği izlendi. Süngerimsi doku, iki biyomateryal olan ipek proteini ve kolajen bazlı jelden üretildi.

Farelerden alınıp dokuya yerleştirilen nöronların büyümesi kolajen bazlı jelle sağlandı. Daha önceki araştırmalar yalnızca kolajen ve hidrojenden bakteriler üretmeyi başarsa da buluş niteliğindeki bu doku daha uzun süre yaşayabiliyor ve gerçek bir beyin dokusu gibi işlev görüyor.

Tufts Mühendislik Okulu Biyomedikal mühendisliği Bölüm Başkanı David Kaplan, dokunun travmatik beyin hasarına verdiği tepkinin kolayca ve anında öğrenilebileceğini belirtti.

Buluşun en önemli kazanımı, daha önceki yapay beyin dokularının ulaşamadığı bir süre olan 9 aya kadar yaşayabilme kapasitesi.

Kaplan’a göre, dokunun uzun süre canlı kalabilmesi sayesinde, uzun zaman aralığı gerektiren nörolojik hastalıklar ve beyin hasarlarını araştırmak kolaylaşacak.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
FDA, Ebola ile mücadelede deneysel ilaç kullanımına onay verdi

Amerika Birleşik Devletleri, Ebola salgınında en fazla ölümlü vakanın görüldüğü Liberya’ya hastalığa karşı henüz deney aşamasındaki ilaçlardan gönderilmesine onay verdi....

Kapat