30 bin yaşındaki virüs tekrar hayata döndü
Fransız bilim insanları, Sibirya’da donmuş toprağın altında buldukları 30 bin yaşındaki virüsün tekrar hayata geçtiğini açıkladılar.
Pithovirus sibericum adı verilen virüsün hayata döndükten sonra tek hücreli canlıları öldürmeye başladığını belirten bilim insanları, ancak virüsün insan için bir tehlike teşkil etmediğini belirtiler.
BBC’nin haberine göre, Fransa’daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden (CNRS) Professör Jean-Michel Claverie, virüsün Sibirya’da 10 yıl önce keşfedilen devasa virüslere dahil olduğunu belirterek, “Geçen uzun zamanın ardından hâlâ bulaşıcı etki gösterebilen bir virüsle ilk defa karşılaşıyoruz” dedi.
Claverie bulunan virüsün, 1.5 mikrometrelik boyuyla yeryüzündeki diğer virüslerden daha büyük olduğunu ve mikroskop altında görülebildiğini de vurguladı.
VİRÜSÜN BULUNDUĞU BÖLGE TEHLİKELİ
Labaratuvarda yapılan testlerde virüsün tek hücreli canlı olan amiplere saldırdığının gözlemlendiği ancak virüsün, insan ve hayvan hücrelerine bulaşmadığını belirten Dr. Chantal Abergel, “Virüs, hücreye yaklaşarak çoğalıyor, ve ardından hücreyi öldürüyor ama insan hücresi üzerinde bir etkisi yok” diye belirtti.
Bilim insanları hayata geçen virüsün insanlar için tehdit oluşturmasa da, Sibirya’daki donmuş toprak altından daha ölümcül virüslere ulaşılabileceğine inandıklarını belirttiler. Konu üzerinde çalışmaya başladıklarını belirten Dr. Abergel, “Yüzeyde bulunan DNA’ları sıralayarak, bu sorunun üzerine gitmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Sibirya’da yer alan donmuş toprağın 1970’lerden bu yana kalınlığının azaldığı ve küresel ısınmayla daha da azalacağını belirten bilim insanları, toprağa erişimin kolaylaştıkça, doğal kaynaklara ulaşılması için gözlendiğini açıkladılar.
Bölgede yapılacak kazıların, yeni virüs tehditlerini ortaya çıkartacağını belirten Prof. Claverie, “Eğer bölgede endüstriyel araştırmalar başlarsa insanlar, tehlikenin yattığı bu eski yüzeyleri de kazmaya başlayacaktır” diye belirtti.