Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

31 Ekim 2013, Perşembe 11:03

5 bin aile hekimi işi bırakabilir

AHEF, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasını istiyor

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında 2010 yılında tüm Türkiye’de aile hekimliğine geçilmesi sonucu aile hekimlerinin sayısı şu anda 21.214 kişiye ulaştı. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği” taslağı, aile hekimlerini huzursuz ediyor. Aile Hekimleri Federasyonu Başkanı Dr. Murat Girginer, “Yönetmelik bu haliyle Kabul edilirse emekliliği gelen 3-5 bin aile hekimi sistemden çıkar” diyor.

Aile Hekimleri Federasyonu’nun uluslararası katılımlı 4. Kongresi’nde konuştuğumuz Dr. Murat Girginer, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı’ndan talepleriyle ilgili Türkiye Gazetesi’ne açıklama yaptı. Yönetmelik taslağında yer alan 13 noktaya kesinlikle itiraz ettiklerini 36 konun düzeltilmesini istediklerini söyleyen Dr. Girginer, itiraz ettikleri konuların başında iş güvencesinin geldiğini söyledi. Ceza puanları ile aile hekiminin sözleşmesinin iptal edilebilmesine ilişkin 2 sene önce yapılan düzenlemeye itiraz ettiklerini ve mahkemeye verdiklerini söyleyen Dr. Girginer, “100 ceza puanını 2 yıl içinde dolduran aile hekiminin sistemden çıkarılması ile ilgili yönetmelik uygulamaya girdi. Yeni yönetmelik taslağında ceza puanı 80’e indiriliyor ve idare isterse sözleşmeyi yenilemeyebiliyor. Örneğin aile hekimine kayıtlı bir gebeyi aile hekiminin tesbit edememesinin karşılığı 20 ceza puanı. Size kayıtlı 5 tane gebe size gelmezse sözleşmeniz fesh edilebiliyordu. Şimdi bu 4 gebeye indi” dedi.

Performans SGK’ya ek yük getirir
Aile hekimlerinin kesinlikle karşı çıktıkları bir başka konu da, birinci basamağa başvuran hasta sayısını artırmak için performans sisteminin getirilmesi ve hekime hasta başına para ödenmesi. Getirilmek istenen sistemle hekimle hastanın arasında para ilişkisinin gireceğini söyleyen Dr. Girginer, “İkinci ya da üçüncü basamakta olduğu gibi performans sistemi ve hastaya yapılan işlemler üzerinden para alınması gereksiz tetkiklere neden olabilir. Daha da ötesi her hasta reçete anlamına geleceği için SGK’ya ekstra bir maliyet getirecektir” dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Özel hastaneler yüzde 200 fark ücreti alabiliyor

Has­ta Hak­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Or­han De­mi­r’­den çar­pı­cı id­di­alar: Özel has­ta­ne­ler yüz­de 200 ye­ri­ne yüz­de 400 fark üc­re­ti alı­yor. Üc­ret­siz ol­ma­sı...

Kapat