Kansere sıcak kemoterapi
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Emel Canbay, bir kalınbağırsak hastalığı olan kolorektal kanserin, kadınlarda da erkeklerde de oldukça sık rastlanan bir hastalık olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Emel Canbay, tüm kanserlerin ortalama yüzde 15’ini oluşturan bu kanser tipinin tedavisinde son dönemde sıklıkla uygulanan sıcak kemoterapi uygulamasının yararlı olacağını belirterek, ‘1981’de Sugarbaker’in organdan karın zarına yayılan kanserlerin hastalığın ileri aşaması olduğunu ve hala tedavi edilebilir olduğunu söylemesi ile onkoloji alanında yeni bir dönem başlamıştır. Son dönem sıklıkla görülen bu kanser türü için uygulanan sitoredüktif cerrahi ve sıcak kemoterapi uygulamasına dikkat çekiyor. Kolon ve rektum dediğimiz parçalar besin bileşenlerini artıklardan ayıklamaktadır. Atıkları bedenden atılana kadar bünyesinde depolar. Tüpe benzeyen, uzun kas yapısına sahip bu iki kısım birlikte kalınbağırsağı oluşturur. Kanser ise vücudun temel birimi hücrede başlar. Hücre büyümesi normalde vücut için gerekli olsa da kontrol dışı büyüyen hücreler kansere dönüşmektedir. Bunlara ‘kitle’ veya ‘tümör’ de diyebiliriz. Kolonda başlayan kanser kolon kanseri olarak adlandırılır, rektumda başlayan kansere de rektum kanseri adı verilir. Bu organların herhangi birinde başlayan kansere ise kolorektal kanser deniyor’ dedi.
KOLEREKTAL KANSER KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Kolorektal kanserinin ortaya çıkma nedeninin tam olarak bilinmemesine rağmen bazı faktörlerin kanserin oluşumunda tetikleyici etken olduğunu kaydeden Doç. Dr. Canbay, ‘Genç yaşlarda görülebildiği gibi genellikle bu kanser 50 yaş ve üzerinde sıklıkla görülüyor. Zayıf beslenme alışkanlıkları, polipler denilen kalınbağırsaktaki doku büyümeleri, rahim, meme, yumurtalık kanseri öyküsü olanlar, ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunanlar, ülseralif kolit hastalığı bulunan kişilerde bu kanserin görülme oranı yüksektir. Bu tip kanserlerle mücadele etme geçmişte oldukça güçtü. Günümüzde oldukça sık kullanılmaya başlanan sitoredüktif cerrahi ve sıcak kemoterapinin kanser hastaları için bir şansı vardır. Yeni bir alternatif tedavi olan sitoreduktif cerrahi, karin içine yayılan tümörün gözle görülebilen her yerdeki yayılımının cerrahi olarak alınması, takiben ameliyat esnasında sıcak kemoterapi uygulamalarını kapsamaktadır. ‘Sugarbaker Protokolü’ olarak geçen bu yeni tedavi yaklaşımı ile kolorektal kanserlere bağlı gelişen karin içine yayılım ya da nüks olan hastalarda 5 yıllık sağ kalımları yüzde 45’e kadar uzatmıştır’ ifadelerini kullandı.
KANSER TANISI, SİTOREDÜKTİF CERRAHİ UYGULAMASI VE SICAK KEMOTERAPİ
Kolorektal kanserlerde tanı konulduktan sonra laparaskopik ya da açık yöntemle cerrahi tedavi uygulanacağını aktaran Canbay, sözlerine şöyle devam etti: ‘Takiben gerekirse kemoterapi ile tedaviye devam edilir. Ancak bütün bunlara rağmen yüzde 30 olguda kanser tekrarı ya da tanı anında karın içine yayılım olabilmektedir. Böyle durumlarda tedavinin sitoredüktif cerrahi ve sıcak kemoterapi ile kombine edildiği yeni tedavi yaklaşımı ile tedavisi gelişmiş ülkelerde ve ilerlemiş tıbbın sunduğu bir tedavi seçeneğidir. Bu ameliyat oldukça önemli ve risklidir. Uygulamanın kesinlikle alanında uzman bir doktor tarafından yapılması gerekir. Bu tedavinin uygulanması için öğrenim eğrisi uzun ve 150 ameliyatın tamamlanması gerekmektedir. Bu tedavinin en sıkıntılı kısmı hala cerrahi ve sıcak kemoterapiye bağlı ölüm oranlarının ve komplikasyon riskinin yüksek olmasıdır. Hala cerrahiye bağlı ölüm oranları yüzde 5, cerrahiye bağlı komplikasyon oranları da yüzde 50’lerdedir. Ancak günümüz için kolorektal kanserlere ve karın içine yayılan kanserlere bu tedavi seçeneği sunulmaktadır.’