Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

16 Ağustos 2013, Cuma 13:19

Takviye edici gıdalarda “ilaç değildir” uyarısı

Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinden çeşitli formlarda hazırlanan takviye edici gıdaların özellikleri belirlendi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, takviye edici gıdaların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve piyasaya arzını sağlamak üzere ürün özelliklerini belirlemeyi amaçlıyor.

Takviye edici gıdalarda, sadece tebliğde yer alan vitamin ve mineraller belirtilen formlarda kullanılacak. Bu vitamin ve minerallerin günlük maksimum limitleri tebliğe uygun olacak.

Takviye edici gıdalar son tüketiciye sadece hazır ambalajlı olarak sunulabilecek.

Vitamin ve mineral içeren takviye edici gıdalarda; üretici tarafından tüketilmesi tavsiye edilen ürünün günlük porsiyonundaki her bir besin öğesinin minimum miktarı, 11 yaş ve üzeri bireyler için Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde yer alan beslenme referans değerinin yüzde 15’i, 4-10 yaş grubu çocuklar için ise bu değerin yarısı alınacak.

4 yaşın altındaki bebek, küçük çocuk ve çocuklar için takviye edici gıda üretilemeyecek, piyasaya arz edilemeyecek.

İçerikler Türk Gıda Kodeksine uygun olacak

Takviye edici gıdaların bileşiminde bulunan bitki çeşitleri, Bakanlık tarafından oluşturulan ve Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan “Bitki Listesi”nde yer alacak. Bu gıdaların bileşiminde bulunan diğer maddeler de Bakanlıkça oluşturulan ve internet sitesinde yayımlanan “Takviye Edici Gıdalarda Kullanımı Yasak ve Kısıtlı Maddeler Listesi”ne uygun olacak.

Bu ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde, bulaşanların miktarları Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde, pestisit kalıntı miktarları Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde, veteriner ilaçları kalıntı düzeyleri Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak.

“İlaç değildir” ibaresi en az 3 milimetre olacak

Tebliğ kapsamında yer alan ürünler, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinde yer alan hükümlere de uygun olacak. Bu ürünlerde kurallara uyulacak:

“Ürünler sadece ‘takviye edici gıda’ adı altında piyasaya arz edilecek. Bu gıdaların etiketinde, sunumunda ve reklamında; bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere atıfta bulunan, besin öğelerinin yeterli ve dengeli bir beslenme ile karşılanamayacağını belirten, ima eden veya vurgulayan ifadeler yer alamayacak. Bu gıdalarda bulunan besin öğeleri, botanikler ve diğer maddelerin miktarları, ürünün tüketilmesi önerilen günlük porsiyonu üzerinden etikette sayısal olarak belirtilecek. 4-10 yaş grubuna yönelik ürünlerin etiketinde ürün adıyla birlikte “4-10 yaş grubu çocukların kullanımına uygundur” ifadesi yer alacak, bu yaş grubuna yönelik olmayan takviye edici gıdaların etiketinde çocuklara yönelik olduğunu ima eden şekil, resim, ifade bulunamayacak.”

Takviye edici gıdaların etiketinde üretici tarafından tüketilmesi tavsiye edilen günlük porsiyon miktarı, “Tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayın” ifadesi yer alacak. Etiketlerde “Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez”, “Çocukların ulaşamayacağı yerde saklayın”, “İlaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz”, “Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın” ifadeleri bulunacak.

“İlaç değildir” ifadesi en az 3 milimetre punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak yazılacak.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.

Gıda işletmecisi, bugünden önce ithal edilen veya üretilen veya işlenen veya piyasaya arz edilen ve bugünden sonra da ithal edilmesi veya üretilmesi veya işlenmesi veya piyasaya arz edilmesi devam eden aynı takviye edici gıdaları 31 Aralık 2014’e kadar tebliğ hükümlerine uygun hale getirmek zorunda kılındı.

Tebliğe göre, takviye edici gıdalarda kullanılan vitamin ve mineraller şöyle:

1. Vitaminler

2. Mineraller

Vitamin A (µg RE)

Kalsiyum (mg)

Vitamin D (µg)

Magnezyum (mg)

Vitamin E (mg ?-TE)

Demir (mg)

Vitamin K (µg)

Bakır (µg)

Vitamin B1 (tiamin) (mg)

İyot (µg)

Vitamin B2 (riboflavin)(mg)

Çinko (mg)

Vitamin B3 (niasin) (mg NE)

Manganez (mg)

Vitamin B5 (pantotenik asit) (mg)

Fosfor (mg)

Vitamin B6 (piridoksin) (mg)

Potasyum (mg)

Vitamin B12 (kobalamin) (µg)

Selenyum (µg)

Vitamin C (mg)

Krom (µg)

Folik asit (µg)

Molibden (µg)

Biotin (µg)

Flor (mg)

Klor (mg)

Bor (mg)

Silikon (mg)

Sodyum (mg)


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“5 yıl sonra 10 bin eczacı işsiz kalacak”

Türkiye’de son 8 yılda eczacılık fakültelerinin sayısının 10’dan 34’e çıkmasına, eczacılardan ve eczacılık fakültesi okuyan öğrencilerden tepki geldi. Twitter’da açılan...

Kapat