Türkiye’de Organ nakli sektörü 4 milyar $
Türkiye’yi sağlık turizminde ve yatırımlarında süper lige taşıyan yüz ve organ nakilleri ekonomisi yıllık 4 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştı. Türkiye, son üç yılda üst düzey operasyonların gerçekleştiği dünyadaki ilk beş ülkeden biri oldu. Yüz nakillerinde ise Fransa’dan sonra ilk ikiye girmeyi başardı. Özellikle yüz naklinde operasyonlarında Akdeniz Üniversitesi’nin adı ön plana çıksa da Hacettepe’den Cerrahpaşa’ya Gazi Üniversitesi’nden Çapa Tıp Fakültesi’ne kadar birçok kurum sayısız başarıya imza attı. Ayrıca özel hastaneler de dünyada ses getiren ameliyatlara imza attı. Rakamlar da Türkiye’nin geldiği noktayı ortaya koyuyor. Buna göre 2012 yılında Türkiye genelindeki hastanelerde 655’i kadavradan olmak üzere toplam yapılan organ nakli sayısı 14 ayrı kategoride 5 bin 133 operasyon gerçekleşti. Bu operasyonlarla Türkiye dünyada 8’inci yüz naklinde ise 2. Sıraya yükseldi. Gerçekleşen ciro 3.8 milyar dolara ulaştı. Operasyonların yüzde 12’si yabancı hastalara yapıldı.
SÜPER LİG OYUNCUSU OLDUK
Türkiye’nin tıp alanında sağladığı başarı ekonomik anlamda da önemli bir gelir kapısına dönüşmeye başladı. Sağlık turizmi alanında gerçekleşen üst düzey operasyonlar sayesinde yurt dışından gelen hasta sayısı her yıl katlanarak artıyor. Öte yandan Türkiye organ nakilleri alanında dünyaya oranla yüzde 25’lere varan fiyat avantajları sunuyor. 2008’de 74 bin yabancı hasta gelirken, bu rakam 2009’da 91 bine, 2010’da 109 bine, 2011’de ise 156 bine ulaştı.
TÜRKİYE YÜZ NAKLİNDE İKİNCİ
Son gerçekleştirilen yüz nakli operasyonu ile 5. ameliyata imza atan Türkiye’nin, yüz nakilleri ameliyatlarında, Fransa’dan sonra dünya ikincisi oldu. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, yüz nakillerinde Türkiye’nin çok başarılı sonuçlar elde ettiğini ve dünyanın takdirini kazandığını söyledi. Kapuağası, “En başarılı nakiller de Türkiye’de gözüküyor” dedi. Kapuağası, yapılan 5 naklin de başarılı olduğunu vurgulayarak, “Nakilleri, uluslararası sempozyumlarda paylaştığımızda da müthiş bir tepki alıyoruz. Türk hekimleri, dünyanın takdirini kazandı” dedi.
YAN SANAYİSİNİ DE DOĞURMAYA BAŞLADI
Tıpta üst düzey yatırımlara imza atan Türkiye, sağlığın neredeyse her alanın başarı çıtasını yükseltmiş durumda. Artık yurt dışına hasta gitmediği gibi özellikle göz, saç ekimi, estetik, ortopedi, bel-boyun fıtığı, jinekolojik ve ürolojik operasyonlar ile kulak-burun-boğaz gibi branşlarda yurt dışından çok sayıda hasta Türkiye’ye tedaviye geliyor.
AKDENİZ BAŞARININ FİTİLİNİ ATEŞLEDİ
Akdeniz Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Ömer Özkan, 21 Ocak 2012’de Türkiye’deki ilk yüz naklini gerçekleştirdi. Bu başarıyı diğer üniversite hastaneleri de devam ettirdi. İkinci yüz nakli, 24 Şubat 2012’de Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde, 25 yaşındaki Cengiz Gül’e, Doç. Dr. Serdar Nasır ve ekebi tarafından gerçekleştirildi. Üçüncü nakil ise 20 yaşındaki Hatice Nergis’e 17 Mart 2012’de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapıldı. Operasyon, Doç. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. Sühan Ayhan, Yrd. Doç. Dr. Serhan Tuncer ve Dr. Kemal Fındıkçıoğlu tarafından yapıldı.
EN GÖZDE NAKİL MERKEZLERİ
* Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi (Antalya)
* İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İstanbul)
* İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi (İstanbul)
* Gazi Üniversitesi Hastanesi (Ankara)
* Marmara Üniversitesi Hastanesi (İstanbul)
* Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (Adana)