Bilinçsiz antibiyotik tüketimi kan zehirlenmesine neden oluyor
Türkiye’de bir yılda 160 milyon kutu antibiyotik tüketiliyor. Uzmanlar, gereksiz antibiyotik kullanımının insan vücudunu savunmasız bırakarak, birçok hastalığa sebep olduğunu söylüyor. Bunlardan biri de yaygın görülen ve halk arasında ‘kan zehirlenmesi’ olarak bilinen ‘sepsis’ hastalığı.
‘Vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği tepki nedeniyle, kendi dokularını ve organlarını yok etmeye çalışması’ olarak açıklanan ve ölüme kadar giden sepsis hastalığı, bilinçsiz antibiyotik kullanımıyla ortaya çıkıyor. Zaman’da yer alan habere göre; Türkiye ve dünyada son 10 yılda iki kattan fazla artış gösterdi. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Yoğun Bakımlar Koordinatörü Dr. Kadir Doğruer, sepsis hastalığının halk arasında ‘kan zehirlenmesi’ olarak bilindiğini belirtiyor. “Antibiyotiklerle hazıra alışan vücut, yarın ciddi bir enfeksiyon sorunu geliştiğinde hiçbir şey yapamıyor. Kendi kendini savunmakta aciz kalıyor. Bu yüzden antibiyotik kullanımındaki kontrolsüzlük ve bilinçsizlik, sepsisteki savaşında zorluklara neden oluyor.” diyen Doğruer, sepsis hastalığına karşı hijyene büyük önem verilmesini, dengeli beslenmeyi tavsiye ediyor. Verilere göre küresel olarak, her yıl 30 milyona yakın insanda sepsis vakası görülüyor. Bunun yarısı da ölümle sonuçlanıyor.
Sepsis, en yaygın görülen ancak çok az tanınan hastalıklardan biri. Kalp, dolaşım, akciğer, karaciğer, bağırsaklar gibi tüm sistemleri ilgilendiren ve son derecede ölümcül bir hastalık olan sepsis, enfeksiyona bağlı ölümün birincil nedenlerinden. Her 5 saniyede bir insanın sepsis hastalığından öldüğünü kaydeden Kadir Doğruer, “Örneğin trafik kazası, yüksekten düşme, kalp enfarktüsü ya da ciddi büyük bir ameliyat olabilir. Bu gibi durumlarda organizmada direnç mekanizması zayıflar. Bunun üzerine eklenen enfeksiyon hayatı tehdit eden bir rahatsızlığa ulaşıyor.
Solunumla, dolaşımla ve diğer sistemlerle başlayan bir yetmezlik bütün organ sistemlerini etkileyerek, bozulmaya, yetmezliğe ardından da ölüme sebebiyet veriyor.” ifadesini kullanıyor. Dünya üzerinde karşılaşılan sepsis olgularda yüzde 50’nin üzerinde bir kayıp yaşandığını belirten Doğruer, bu durumun son 10 yılda iki kat artış gösterdiğini vurguluyor. Doğruer, bilinçsiz antibiyotik kullanımının da çok dirençli mikro organizmaların gelişmesine sebep olduğunu söylüyor. Böylece bir sorun karşısında vücudun yeterli savunmayı gösteremediğini kaydeden Doğruer, “Çocukluğundan beri antibiyotikli tavuklar ve GDO’lu gıdalarla beslenen birinde enfeksiyon gelişimi ve buna bağlı olarak da sepsis gelişimi daha kolay olacaktır.” diyor.