Kayıp Alzheimer hastaları ‘parmak izi’ ile bulunacak
Alzheimer hastalığının toplum tarafından tanınması ve hastalar ile hasta yakınlarına toplumsal destek sağlanması amacıyla Türkiye Alzheimer Derneği tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü çerçevesinde yapılan toplantıda, hastalıkla ilgili yeni bulgu, tanı ve tedavilerin yanı sıra Alzheimer hastalarının ve yakınlarının yaşamlarını kolaylaştıracak ‘Parmak İzi Takip Sistemi’ tanıtıldı.
“Alzheimer Hastalığı: Nereye Geldik” başlıklı toplantıda, Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre dünya çapında ortalama yaşam süresinin artmasına bağlı olarak nüfusun giderek yaşlandığını ve ortalama yaşlılık döneminin uzadığını vurguladı. Bugün dünyada yaklaşık 38 milyon, Türkiye’de ise 350-400 bin Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğini belirterek yaşlı nüfusun artış hızı göz önüne alındığında, önümüzdeki 40 yıl içinde dünya çapında 115 milyon demans hastası olması beklendiğini söyledi. Ülkemizin 2050 yılında 65 yaş üstü nüfusun normal nüfusa oranla daha kalabalık olması beklenen dört ülkeden biri olduğunu ifade ederek unutkanlığın hayatın hiçbir evresinde normal bir davranış olmadığını, yaşla gelen unutkanlığın Alzheimer hastalığının habercisi olabileceğini ifade etti.
Alzheimer hastalarının parmak izleri alındı
Toplantıda İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaşadıkları ileri derecede hafıza kaybı nedeniyle sıkça kaybolma riski taşıyan Alzheimer hastalarına yönelik “gönüllü parmak izi verisi toplama” uygulaması da gerçekleştirildi. Kaybolan Alzheimer hastalarının kimlik tespiti ve takibini kolaylaştırmayı amaçlayan parmak izi takibi pilot projesi ve Parmak İzi Takip Sistemi anlatılarak hastaların parmak izleri alındı. Tamamen gönüllülük esasına dayanan proje ile kaybolan Alzheimer hastalarının kayıtlı parmak izinden kolayca kimlik tespitlerinin yapılarak yakınlarına ulaşılması hedefleniyor.
Alzheimer en maliyetli üçüncü hastalık!
“Ülkemizde nüfusun yaşlanması Alzheimer hastalığına verilmesi gereken önemi de artırmakta” diyen Prof. Dr. Murat Emre “Alzheimer hastalığı kalp hastalığı ve kanserden sonra topluma mali yükü en fazla olan üçüncü hastalıktır. Hastalığın zamanında ve doğru teşhis edilmesi hastaya verilecek tıbbi ve sosyal yardımın bir an önce sağlanması bakımından çok önemlidir. Erken tedavi ile hastalığın ilerleme hızında az da olsa bir yavaşlama sağlanır, hastanın yaşam kalitesi artırılabilir, hastalığın hasta yakınları üzerindeki yükü azaltılabilir. Halkımızın bu konuda daha fazla bilinçlenmesi ve bu alandaki gelişmelerin duyurulması gereklidir.
Bu nedenle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Alzheimer hastaları için ihtisas bakım evleri kurma projesine tam destek veriyor, bu projenin en kısa zamanda hayata geçmesini umuyoruz. Hastalığa dikkat çekmek amacıyla şimdiye kadar pek çok projeye imza atan Türkiye Alzheimer Derneği olarak Gündüz Bakımevi’ni Alzheimer hastalarının sosyalleşerek, kaliteli zaman geçirmelerini sağlamak ve hasta yakınlarına hasta bakımında destek olmak, işlerini yapabilmeleri ve kendilerine zaman ayırabilmelerini de sağlamak amacıyla hizmete açtık. Derneğimizin ilk kurulduğu günden bu yana Alzheimer hastalarının yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz” dedi.