Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

25 Eylül 2013, Çarşamba 14:00

Yurtdışında çalışanlar ilaçlarını kimlik numarasıyla alabilecek

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile imzalanan ek protokolün yurt dışında çalışan ve izin için Türkiye’ye gelen gurbetçilere önemli avantajlar sağladığını söyledi.

Gurbetçilerin, öncelikle Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine giderek, Türkiye’de bulunacakları süreyi belirtmeleri ve bir belge almaları gerektiğini vurgulayan Çolak, belgede, ilgili tarihlerde söz konusu yurt dışında çalışan kişinin sosyal güvenlik harcamalarının taraflarınca karşılanacağının ifade edildiğini dile getirdi.

Mevcut uygulamada yurt dışından gelenlerin ilaçlarını temin edebilmeleri için söz konusu belge ve nüfus cüzdanının fotokopisiyle eczaneye başvurduğunu hatırlatan Çolak, şunları kaydetti:

“Bu şekilde bir bürokrasi olduğunda, gurbetçi vatandaşlarımız, ilacın temininde güçlük çekilebiliyor. Çünkü, yurt dışı sigortalıların reçeteleri karşılandığında, bu kişilerin faturaları da ayrı kesiliyor. Faturalar, eczaneler tarafından hazırlanıyor ve sosyal güvenlik il müdürlüklerine gönderiliyor. Ancak, bu faturaların geri ödemeleri 4-5 ayı bulabiliyor. Bu süreçte, hasta cebinden para ödemiyor, ancak, ilacı alma sürecinde mağduriyet yaşayabiliyor. Eczacılar da kimi zaman geri ödemede güçlük yaşandığı için sorunlarla karşılaşabiliyordu.

Yeni uygulamayla T.C. kimlik numarasıyla Medula Sistemi’nde tanımları yapılmış yurt dışı sigortalılar da Türkiye’de çalışan sigortalılar gibi kolaylıkla eczanelerden ilaçlarını alabilecek. Bu kişilerin işlemleri de Medula üzerinden yürüyecek. Daha önceki bürokrasiye takılı kalmayacaklar.”

Sisteme kayıtlardan SGK sorumlu olacak

Yurtdışı sigortalıların sisteme kayıtlarından SGK’nın sorumlu olacağının altını çizen Çolak, SGK kayıtlarının güncelleneceğini bildirdi.

Medula entegrasyon çalışmalarının yaklaşık 1,5 ayı bulacağını anlatan Çolak, bu süreç içinde kayıtları yapılan yurt dışı sigortalıların uygulamadan yararlanabileceğine dikkati çekti.

Çolak, “Yurt dışı sigortalı Türkiye’de eczaneye gittiğinde sistemden sorgulaması yapılacak. Medula’dan olumlu bilgi geldiğinde, ilaçları verilebilecek” dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Türkiye’de ilk kez hasta hakları bildirgesi hazırlandı

Kronik Hastalıklarla Mücadele Ortaklığı (PFCD) ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) işbirliğiyle gerçekleşen çalıştayda kronik hastalıklarla ilgili dernekler ve paydaşlar,...

Kapat