Aşı tiplerinde sona gelindi
Türkiye İç Hastalıkları Uzmanları Derneği (TİHUD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, grip hastalığı buna karşı aşılanmayla ilgili açıklamalarda bulundu.
İnsanlarda gribe A ve B tipi influenza virüslerinin yol açtığını anlatan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Ünal, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) her yıl dünyada yaygın olarak hastalık yapan virüsleri tespit ettikten sonra tavuk yumurtasında kolay yetişebilecek ana suş ürettiğini, bu suşların da daha sonra grip aşısını üretecek aşı firmalarına verildiğini belirtti.
Grip aşılarının, dünyada gribe neden olan en yaygın iki A, bir de B tipi virüse karşı üretildiğini ifade eden Prof. Dr. Ünal, A tipi influenza virüsünün insan ve hayvanları, daha hafif grip nedeni olan B tipinin ise sadece insanları, özellikle de çocukları etkilediğini söyledi.
Prof. Dr. Ünal, grip aşılarında bu yıl son kez tek bir B tipi virüs olacağını kaydederek, “Grip aşılarına gelecek yıldan itibaren B tipi bir virüsün daha eklenmesiyle koruyuculuğunun daha da artırılması planlanıyor. ABD’nin bazı bölgelerinde iki tip B virüsünün bulunduğu aşılar yapılmaya başlandı” diye konuştu.
“Hamilelere de öneriliyor”
Grip mevsiminin ekim sonu, kasım başında başladığını ifade eden Ünal, bu yılki aşının da önceki yıllarda olduğu gibi 2009’da dünyada domuz gribi salgını yapan AH1N1 virüsüne karşı koruduğunu söyledi.
Domuz gribinin hamilelerde ağır seyretmesi nedeniyle DSÖ’nün grip aşısını gebelere de önerdiğini bildiren Ünal, “Eğer planlı bir hamilelik olacaksa gebelik öncesi aşı yaptırılmasında fayda var. Hamilelik planlı değilse üçüncü aydan sonra yaptırılabilir” diye konuştu.
Kalp, böbrek, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar ile kanser ve organ nakli gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılananlara ve 65 yaş üstündekilere grip aşısının ücretsiz olduğunu anımsatan Ünal, bu kişilerin mutlaka bunu yaptırmasını önerdi. Ünal, sadece bir yıl koruduğu için aşının her yıl uygulanması gerektiğini kaydetti.
“Aşı grip yapmaz”
Toplumda grip aşısı sonrası hastalandığından ya da aşıya rağmen gribe yakalandığından yakınanlar olduğunu dile getiren Ünal, “Ortamda o yıl için üretilen aşıların içeriğinde bulunanlardan farklı virüsler de dolaşabilir. Eğer bir kişi farklı virüs tipleriyle karşılaşmışsa gribe yakalanabilir. Dolayısıyla grip aşısına rağmen bu hastalığı geçiren kişiler, aşının koruduğu virüsler nedeniyle değil, diğer virüslerden dolayı hastalanabilir’ diye konuştu.
Prof. Dr. Ünal, grip aşısının koruyuculuğunun 15 gün sonra başladığını, virüsü aşılanmadan önce kapanların hastalanmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.