Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

4 Kasım 2013, Pazartesi 10:11

ABD’nin ilaç harcaması Türkiye’den 10 kat fazla

Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Ekonomik Araştırmalar Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, “Devletimiz 2012 yılında, vatandaşına sosyal güvenlik harcamaları kapsamında 15 milyar lira ödemiştir” dedi.

Gürsöz, TİTCK tarafından düzenlenen “Akılcı ilaç kullanımı” konulu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, akılcı ilaç kullanımına hız verdiklerini kaydetti.

Elektronik reçete verileri üzerinden çalışmalar yaptıklarını dile getiren Gürsöz, “İl, ilçe ve hekimler bazında Türkiye’nin akılcı ilaç kullanımı ve antibiyotik kullanımı tablosunu çıkardık. Türkiye ortalaması yüzde 35’lerde. 2012 yılında yazılan her 100 reçetenin 35’inde antibiyotik var. Yaklaşık olarak her 3 reçetenin birinde antibiyotik yazılıyor” dedi.

Türkiye’deki ilaç harcamalarındaki problemin dağılım dengesizliği olduğuna dikkati çeken Gürsöz, ilaç harcamalarında aşırılık ve anormallik bulunmadığını belirtti.

ABD’nin ilaç harcaması Türkiye’den 10 kat fazla

Türkiye’de kişi başına devletin 200 lira ilaç ödemesi yaptığını belirten Gürsöz, şunları kaydetti:

“Devletimiz 2012 yılında, vatandaşına sosyal güvenlik harcamaları kapsamında 15 milyar lira ödemiştir. Nüfusumuz yaklaşık 75 milyon, devletimiz kişi başına 200 lira ilaç harcaması yapmış. ABD’de kişi başı ilaç harcaması yaklaşık 2 bin lira olarak belirlenmiştir. Her bir ABD vatandaşı bizim 10 katımız ilaç harcaması yapmış. Avrupa’da sağlık sistemi bize benzeyen ülkelere baktığımızda Fransa’da bin 80lira, Norveç’te 823 lira, Romanya da 442 lira devlet ilaç harcaması yapmış.”

Antibiyotik kullanımının ise “dehşete” düşürdüğünü vurgulayan Gürsöz, şöyle devam etti:

“Ülkemizde geçen yıl her üç reçetemizden birinde antibiyotik var. Bu tabloyu beraberce tersine çevirmemiz lazım. Derdimiz kesinlikle bu harcamaları aşağıya çekmek değildir. Çabamız bu harcamanın etkin, verimli ve yerli yerinde yapılmasıdır. Gelişmiş ülkelerin yapısıdır vatandaşına sağlık harcamalarını artırması ama bu harcamaların dağılımını doğru yapalım. Bu ilacı talep edenlerle birlikte bu tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Bu sorunu hep birlikte çözmemiz gerekiyor.”

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise eczacılık yaptığı dönemlerden örnekler vererek, Türkiye’nin artık sağlık alanında çok iyi duruma geldiğini anlattı.

Poyraz, 600 bin kişilik sağlık camiasının Allah’ın yarattığı en güzel varlık olan insana hizmet ettiğini sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Çelik de 20 yıl öncesine bakarak Türkiye’nin artık sosyal güvenlik şemsiyesi altında ilaca ulaşma sorununun kalmadığını belirtti.

Kahramanmaraş’ın en çok antibiyotik reçetesi yazılan Türkiye’nin 14. ili olduğunu bildiren İl Sağlık Müdürü İlker Çitil ise gereksiz ya da yanlış antibiyotik kullanımının toplumun tümünü ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
İki farklı ilaç antidepresan etkisi sağlanacak

ABD ve Kanada'da yapılan bilimsel çalışmalar, genel anestezi ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan iki farklı ilacın, şizofreni ve depresyon hastalarında "olumlu"...

Kapat