Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

4 Kasım 2013, Pazartesi 14:05

Alzheimer’a ameliyat çözümü

Alzheimer hastaların %30-40’lık bölümünde tedavi; beyindeki sıvının basit bir cerrahi işlemle boşaltılmasıyla yapılabiliyor. İşlem sonrası hasta yaşam kalitesini düşüren çok önemli olumsuzluklardan kurtularak sosyal yaşamına dönebiliyor.

Alzheimer tanısı konulan hastaların %30-40’lık bölümünde ortaya çıkan unutkanlık sorunu beyinde sıvı toplanmasına bağlı olduğu için ilaçla tedavi edilemiyor. Tedavi beyindeki bir çay bardağı miktarındaki sıvının, basit bir cerrahi işlem ile beyne şant takılarak boşaltılmasıyla yapılabiliyor. Hasta işlem sonrası yaşam kalitesini düşüren çok önemli olumsuzluklardan kurtularak sosyal yaşamına geri dönebiliyor.

Memorial Antalya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, unutkanlığa yol açan beyinde sıvı toplanmasının şantla tedavisi hakkında şu bilgiyi aktardı: “Beynin içinde olması gereken miktarda sıvı artışı, kafa içi basıncının artması ve beynin sıkışması unutkanlık sorunlarına neden olmaktadır. Beynin fonksiyonunu bozan sıvı, hastanın yaşamını kabusa çevirerek başta unutkanlık olmak üzere hayat kalitesini düşüren bir çok sorunu da beraberinde getirmektedir. Hidrosefali olarak adlandırılan bu durum, ilaç tedavisine yanıt vermemesine rağmen cerrahi tedaviyle düzelerek, ameliyat sonrası hastalara bambaşka bir dünyanın kapılarını açmaktadır.

FAZLA SIVI BEYİNDEN UZAKLAŞTIRILIYOR
Genel anestezi altında gerçekleştirilen şant takma işleminde, hastanın kafatasına küçük bir delik açılarak, şantın ucu beyin içindeki beyin omurilik sıvısının bulunduğu odacığa yerleştirilmektedir. Daha sonra; baş, boyun ve karın cildinin altından geçen bir tünel açılarak şantın diğer ucu bu sıvının rahatlıkla emilebileceği karın içi boşluğa yönlendirilmektedir. Fazla sıvı beyinden uzaklaştırıldığında, hasta olumsuz etkiden de kurtulmaktadır.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“Nöromiyelitis Optika” Türkiye’de de ortaya çıktı

Türk Nöroloji Derneği Nöroimmünoloji Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Altıntaş, daha çok Uzakdoğu'da görülen "Nöromiyelitis Optika"nın artık Türkiye'de de...

Kapat