735 ilaç piyasada bulunmuyor
CHP Manisa Milletvekili, Eczacı Özgür Özel, SGK’nin ödeme kapsamında olduğu halde 735 ilacını piyasada bulunmadığını iddia etti. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “Eğer böyleyse bu bizim görevimiz, getirin listeyi çözelim” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2014 yılı bütçe görüşmelerine piyasada bulunmayan ilaç listesi damgasını vurdu. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde CHP Milletvekili Özel, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesinde olmasına karşın 735 ilacın piyasada bulunmadığını ileri sürdü. Özel, konuşmasında ilaç fiyatlarının hükümetin iddia ettiği gibi onların düşürmediğini; zaten son 10-15 yılda bütün dünyada ilaç fiyatlarının düştüğünü söyledi. Bunun ‘referans fiyat’ uygulamasından kaynaklandığını belirten Özel, “Dünyada geri ödeme kurumları 8 yolla ilaç fiyatlarına baskı yaparlar. Referans fiyat, iskontolar, pozitif liste, katılım payı. Reçetelenen kalem sayısı, fiyat kontrolü, kar kontrolü ve global bütçe. Ama, bunlardan birini değil de, 8’inin birden uygulandığı tek bir ülke var, o da Türkiye” dedi.
BAKANLIK KURU DÜŞÜK TUTUYOR O YÜZDEN İLAÇLAR ÜRETİLMİYOR
Hürriyet’in haberine göre; bunların yanı sıra bir de kur sorunu olduğuna dikkat çeken Özel, “Biz, ilaçlar için euro kurunu 1,95 kabul ediyoruz. Oysa kur olmuş 2,71 kuruş.Ve tüm bu nedenlerle bazı ilaçların o kadar fiyatı düştü ki, fiyatından dolayı yetim kaldı. Ya da üretilmeye değer bulunmuyor. Bunların neredeyse 80 tanesi kanser ilacı, 300-700 arasında ilaç piyasada yok” dedi.
Özel, bu fiyat politikası nedeniyle ilaç sanayinin geçen hafta bir ayıba imza atarak, “Ben etken maddeyi az kullanıyorum” diye tehdit ettiğini anımsattı. Bakan Çelik’e, “Sayın Bakan derinlerde bir yerlerde pazarlığınız varsa lütfen açıklayın. Ruhsata aykırı, ucuz etken madde koyuluyorsa ve siz bunu biliyor da halk sağlığı ile oynuyorsanız yüce divanlık olursunuz. Yok eğer bilmiyorsanız lütfen suç duyurusunda bulunun” çağrısı yaptı.
10 ÇEŞİT KATILIM PAYI
Ak Parti iktidarından önce sağlıkta katılım payının kuruş düzeyinde olduğunu ama şimdi vatandaştan hastanede, eczanede ve maaşından kesilerek 10 çeşit katılım payı alındığını ileri süren Özel, bunları da şöyle sıraladı:
1. İlaç katılım payı (%10-20)
2. Muayene katılım payı (5-12 TL)
3. Reçete ücreti (3 TL)
4. Eşdeğer ilaç fiyat farkı [ilaç fiyatı-(en ucuz+%10)],
5. Kutu başına ilave 1 TL (3. Kutudan sonra)
6. Özel hastane fark ücreti (%90’a kadar)
7. Tetkik fark ücreti (Her tetkik ödenmiyor, farkı hastadan alınıyor)
8. Erken muayene fark ücreti ( Bir doktor gidip iyileşmeyen bir hasta 10 günden önce doktora yeniden giderse muayene ücreti hasta tarafından ödeniyor)
9. Öncelikli tetkik Ücreti (Sıra beklemeden acil, film, Emar vb. için)
10. İstisnai sağlık hizmeti (Laparoskopik cerrahi gibi yöntemler için bile talep ediliyor)
Bakan Çelik ise Özel’e, 8 bin 500 kalem ilacın geri ödeme listesinde olduğunu ve ilaç bulamama gibi bir sorunun yaşanmadığını söyledi. Sorun yaşandığında bu ilaçların Türk Eczacılar Birliği tarafından getirildiğini belirten Bakan Çelik’e Özel itiraz etti. “Sayın Bakan geri ödeme listesinde olmasına karşın piyasada bulunmayan 735 ilaçtan söz ediyorum” deyince Çelik, “Eğer dediğiniz gibiyse, bu bizim görevimiz. Listeyi bana getirin çözelim” dedi. Muhalefet milletvekilleri bunun üzerine, “Arkanızda oturan bürokratlar çok iyi biliyorlar, liste onlarda da var, sorun söylesinler” dediler.