Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

16 Aralık 2013, Pazartesi 15:41

Sovyetler, “insan beynini yönetme” programlarına 1 milyar dolar harcamış

Soğuk Savaş yıllarında Sovyetler Birliği’nin “insan beynini yönetme” amaçlı programlara 40 yıl zarfında 1 milyar dolar yatırım yaptığı ifade ediliyor.

2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından Amerika ve Sovyetler Birliği arasında başlayan rekabet, tüm alanlarda olduğu gibi bilim ve teknoloji alanında da zirveye çıkmıştı. Alman araştırmacı Serge Kernbach’ın Sovyet arşivlerinde yaptığı ve kısa bir süre önce yayımlanan “Sovyetler ve Rusya’da gelenek dışı araştırma” adlı çalışmasında bu durum ayrıntılarıyla ele alınıyor.

Kernbach’ın 1917-2003 yılları arasında, Rusya’da yayınlanan bilimsel dergi ve gizliliği kaldırılmış belgeler üzerinde yapığı çalışmada, Sovyetlerdeki araştırmaların devlet desteğiyle ayakta kaldığı ifade edilirken, ABD’de bu işin genelde özel şirketler aracılığıyla sürdürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Sovyetler ve ABD’nin bazen benzer projeler üzerinde çalıştıklarını kaydeden Alman Araştırmacı, Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA’in 20 yıl devam eden ve 87,5 milyon dolar harcama yaptığı “MKULTRA” programını örnek olarak gösteriyor. Bu programa göre CIA, insanların beyin fonksiyonlarında oynayarak bir takım değişiklikler yapmayı amaçlıyordu.

Sovyetler Birliğinde “Psychotronic” olarak adlandırılan alanlarda yapılan çalışmaları ise ‘insan beyninin yüksek frekanslı elektro manyetik ışınları alıp transfer edebileceği ve diğer nesneler üzerinde etki oluşturabileceği’ fikrine dayanıyordu. Sovyetlerin “Cerpan” adını verdikleri bu çalışma ayrıca, tıpkı “MKULTRA” gibi elektro manyetik dalgaların insan üzerinde etki yapmasını ve bir çeşit silaha dönüşmesini içeriyordu.

Alman Araştırmacı Kernbach, Sovyetlerin ayrıca, Amerikan araştırmacı David Bohm ve İsrailli öğrencisi Yakir Aharonov’un, bir alana hapsedilmiş manyetik alanın etrafından iki farklı yoldan giden kuantum parçacıklarını deneysel olarak gözlemleyen “Aharonov-Bohm etkisi” olarak bilinen çalışmayla da ilgilendiklerini ifade ediyor.

Sovyet bilim adamlarının bu etkiyi “Spin-Torsion” olarak adlandırdıklarını ve bunun için birçok araç geliştirdiklerini kaydeden Kernbeach, 2003 yılında sona erdirilen projenin başarıya ulaşıp ulaşmadığının kesin olmadığını söylüyor.

Sovyetler birliğinin “40 yıl boyunca üzerinde çalıştığı projelere ne kadar para yatırdığının bilinmediğini belirten Alman araştırmacı, 1987-2003 yıllar arasında yaklaşık 400-700 bilim adamının çalıştığı projeler için harcanan miktarın 1 milyar dolara kadar ulaşabileceğini öngörüyor. Kernbeach ayrıca, Günümüzde Rusya’da yaklaşık 500 araştırmacının “Psychotronic” alanında aktif olduğunu öne sürüyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Lundbeck, yeni alzheimer ilacının çalışmalarına 2017’de başlıyor

Danimarkalı ilaç şirketi Lundbeck, Amerika Birleşik Devletleri'nde alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere yeni bir alzheimer ilacının çalışmalarına 2017 yılında başlanacağını...

Kapat