İlk defa yapay bir kalbin nakli gerçekleştirildi
Dünyada ilk defa gerçekleştirilen tamamen yapay kalp nakli, gözleri Paris’e çevirdi.
Tıp dünyası Fransa’da gerçekleşen bir ameliyatı konuşuyor. Dünyada ilk defa tamamen yapay bir kalbin nakli gerçekleştirildi. Başarılı geçen nakil üzerine bütün gözler uygulamayı yapan George Pompidou Hastanesi ekibine çevrildi. Özellikle kalp yetmezliğinin son safhasında bulunan hastalar için umut ışığı olan yeni sun’i kalp, doktorundan hastasına kadar herkesin merakı haline geldi. Klinik deneylerin önümüzdeki yıl tamamlanmasının ardından yapay kalbin 2015’te piyasaya sürülebileceği belirtiliyor.
Yapay kalbi üreten Paris merkezli Carmat şirketi ise Avrupa ve ABD’de kalp nakline ihtiyaç duyan 100 binden fazla insan düşünüldüğünde 16 milyar euroluk bir pazar anlamına geldiğini duyurdu. Fransız bilimadamları tarafından geliştirilen lityum-iyon pilli yapay kalp, pıhtılaşma gibi sorunlara yol açan plastik maddeler yerine inek derisi kullanılarak yapıldı. Yaklaşık 900 gram ağırlığındaki yapay kalp, daha geniş göğüs kafesi bulunan erkek anatomisine yüzde 86, bedeni küçük olan kadınlara ise yüzde 20 uyumlu.
Fiziki büyüklük sebebiyle, uzmanlar yapay kalbi daha da küçültmeye çalışıyor. Yılda 350 doğal kalp naklinin yapıldığı Fransa’daki uygulama Cumhurbaşkanı tarafından da tebrik edildi. François Hollande, ekibe gönderdiği mektupta el yazısıyla “En içten tebriklerimi sunarım” ifadelerini kullandı. Dün de ekipteki Prof. Alain Carpentier, Fransa Sosyal İşler ve Sağlık Bakanı ile birlikte yeni cihazı ve uygulamayı anlattı.