Kanserli hücrelerle aç kalarak savaşmak hayat kurtarıyor
Kemoterapi öncesi ve sonrası 48 saat aç kalmak, tedavinin yararlı etkilerini 2 katına çıkarabiliyor.
Bunun nedeni ise hafızasız olan kanserli hücrelerin beslenemeyince paniğe kapılıp üreyememesi. ABD’li araştırmacılar, 2 gün boyunca fareleri aç bıraktıktan sonra hayvanlara yüksek dozda kemoterapi uyguladı. Bu farelerin, kemoterapinin ardından güçlü olmaya devam ettikleri görüldü. Beslenerek kemoterapi alan farelerin ise yarısının öldüğü, sağ kalmayı başaranlarınsa kilo kaybetmeye devam ettikleri gözlendi. İnsan hücreleri üzerinde yapılan testler de bu gözlemi doğruladı. Araştırmanın başındaki, Kaliforniya Üniversitesi’nden Gerontoloji (Yaşlılıkbilimi) uzmanı Longo da klinik araştırmaların ardından bu yöntemin birçok hastanede uygulanabileceğini söyledi.
HAYVAN DENEYLERİ GÖSTERİYOR
Prof. Dr. Fikri İçli: Açlığın kemoterapi etkisini artırdığını gösteren hayvan deneyleri var. Halen insanlardaki etkisini araştıran klinik çalışmalar sürüyor. Kan şekerinin yüksekliği ve büyüme faktörleri tümör büyümesini hızlandırıyor. Açlıkta kanda bunların düşmesi, teorik olarak tümörün büyümesini yavaşlatabilir.
İNSAN ÜZERİNDE DE KANITLANMALI
Doç. Dr. Sezer Sağlam: Açlığın kemoterapiye olan duyarlılığı arttırdığı ortaya konulmuş. Bazı büyüme faktörlerinin (insülin büyüme faktörü) kanda azalması ile açıklanmaya çalışılıyor. Bu konu doğru ve uygulaması pratik olabilir ama insan deneylerinde çoğu laboratuvar çalışmasının başarısız olduğu bilimsel bir gerçektir.