Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

27 Ocak 2014, Pazartesi 09:45

Hasta memnun ama doktor mutsuz

Son 10 yılda hasta memnuniyetinde artış olduğu ancak sağlık çalışanlarının mutlu olmadığı belirtildi. Sağlık Sen’in anketine göre, sağlık çalışanlarının yüzde 65’i ‘imkanım olsaydı ben bu mesleği değiştirirdim’ diyor.

Memur- Sen Konfederasyonu’na bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Abdülaziz Arslan, son 10 yılda sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısının artmasına rağmen hasta memnuniyetininde artış gösterdiğini belirterek, “Geçtiğimiz 10 yılda sağlık çalışanlarının iş yükü 5 kat artmıştır. Çalışanlarımız arasında yaptığımız anketlerde, sağlık çalışanlarının yüzde 65’i ‘imkanım olsaydı ben bu mesleği değiştirirdim’ diyor, oysaki sağlık mesleği dışarıdan cazip görünüyor” dedi.

Özellikle sendika olarak yaptıkları hasta memnuniyeti anketlerine dikkati çeken Arslan, “2002 yılında, bir yılda toplam sağlık tesislerine başvuran hasta sayısı 185 milyon kişiyken, bu sayı 2012’de 600 milyon kişiye çıkmış durumdadır. Bu artışa rağmen 2002 yılında yüzde 35-40 olan hasta memnuniyeti yüzde 76-80 arasında çıkmıştır” diye konuştu.

Sağlık tesislerine her yıl artan başvuruya rağmen hasta memnuniyetinin de arttığına değinen Arslan, hasta memnuniyetini etkileyen birçok faktör olduğunu vurguladı. Arslan, artık birçok görüntüleme işlemi ve tahlillerin her hastanede yapılabildiğini, özel muayenehanelerin ve hastane içindeki eczanelerin kapanmasının da sağlığa erişim noktasında önemli birer faktör olduğunu kaydetti.

Bu değişim ve dönüşümün kahramanlarının ve ortaklarının sağlık ve sosyal hizmet çalışanları olduğunu vurgulayan Arslan, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz 10 yılda sağlık çalışanlarının iş yükü 5 kat artmıştır. Çalışanlarımız için iyileştirmeler yapıldı ama tatmin eden yüzde 60-70 gibi iyileştirmeler yapılmadı. Çalışanlarımız arasında yaptığımız anketlerde, sağlık çalışanlarının yüzde 65’i ‘imkanım olsaydı ben bu mesleği değiştirirdim’ diyor. Oysa ki sağlık mesleği dışarıdan cazip görünüyor. Yüzde 55 oranında, ‘mali sıkıntılardan dolayı evin içinde şiddete maruz kaldığını’ söylüyor. Yüzde 85 oranında ise ‘hiç birikim yapmadığını’ söylüyor. Yıpranmışlıkta polislerle eş değeriz. Yaptığımız tükenmişlik araştırmasında polisler yüzde 25 iken biz de 24 oranında, onlara paralel gidiyoruz maalesef sağlık çalışanlarının stresle, psikolojik sorunlarla, tükenmişlik sendromuyla karşı karşıya kaldığını görüyoruz.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
11 bin yıldır ‘yaşayan’ kanser hücresi keşfedildi

İngiliz araştırmacılar 11 bin yıldır "hayatta olan" bir kanser türü keşfetti. Dünyanın bilinen en eski yaşayan kanser türünün o dönemde bir...

Kapat