Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

11 Şubat 2014, Salı 15:18

Hayvanlara insan dokularının naklinin yararları risklerden daha mı fazla?

Wisconsin Üniversitesi bilimadamları, insan embriyosu hücrelerinin fare beynine naklinde büyük bir başarı elde etti. Nakledilen hücrelerin büyümeye başlayarak fareleri daha akıllı yaptığı iddia edildi. Bu fareler, ameliyat öncesine göre labirent çıkışını çok daha hızlı buluyor ve şartlı sinyalleri çok daha kolay öğreniyor.

Bu durumda şu soru ortaya çıkıyor: Hayvanlara insan dokularının naklinin yararları risklerden daha mı fazla? Hayvanların içerisinde insan organlarının üretilmesinin, artık bir bilim kurgu olmadığı, saf bir gerçek olduğu apaçık. Japon bilimadamları, insan organlarını üretmek için domuz yavrularını kullanmaya başladı. Bu süreç yaklaşık bir yıl sürebilir.

İnfowars.com, bu durumda asıl amacının tıp için daha fazla insan organı sağlamak olduğunu vurguluyor. Fakat Japonya hükümeti, farklı hedefler de koyuyor. Halihazırda, embriyolarla ilgili incelemelerin başlatılması olanağını verecek karar tasarısını hazırlıyor.

Thetruthwins.com, içerisinde insan organının büyüdüğü domuz yavrusunun artık yüzde 100 domuz olmadığını kaydetti. Domuz yavrusunun içerisinde büyütülen insan organının da yüzde 100 insan organı olarak sayılamayacağını belirtti. Alıcıları, vücutlarına hibrit organlarının nakledilmesine onay vermek zorunda kalacak. Rusya’nın Sesi’nde yer alan habere göre; hibrit üretiminin sonuçları insanlığı tehdit edebilecek. En büyük tehlike, bu tür hibritler üzerindeki kontrolün yitirilmesi durumunda sonuçların önceden kestirilemez olmasıdır.

Endişe verici bir husus daha var. Çoğu ülkede bu tür yaratıkların üretilmesini kısıtlayacak yasalar yok. Bu durum, onları kontrolsüz olarak üretme olanağını veriyor. Üstelik yeni yaratığın çevredekilere zarar vermesi durumu için cezalar da öngörülmüş değil.

İnsan organı üretimi için hayvan kullanımının, doğanın yarattığı şeyleri yıkmanın bir yolu olduğu görüşü var. Daily Mail, 2011 yılında, insan ve hayvan arası 150’den fazla hibrit oluşturduğunu bildirmişti. Fakat nedense bu haber kimsede endişe uyandırmamıştı.

Diğer örnekler, Slate dergisi tarafından verilmişti: insan sütü veren keçiler ve hayvanlar için insan bağışıklık sistemini oluşturan bilim adamları. Tüm bunlar, sadece bildiğimiz projelerdir. Muhtemelen henüz haberimiz olmadığı projeler de var. İnsan ve hayvan arası hibrit mümkün. Fakat yararların olası risklere üstün olup olmadığı konusu tartışılmaya devam etmeli.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Türkiye’nin ilaç ithalatı 4,5 milyar dolar

Türkiye'nin geçen yılki ilaç ithalatı, önceki yıla göre yüzde 3,3 artarak 4,5 milyar dolar oldu İlk sırayı ithalatın yüzde 63'ünü...

Kapat