Kalp krizini önleyecek yapay zar geliştirildi
ABD’nin Illinois ve Washington Ünivesitelerinde yapılan araştırmalar sonucunda, kalbin devamlı atmasını sağlayan bir dış zar geliştirildiği açıklandı.
Bilim insanları kalbi bir eldiven gibi kaplayacağı belirtilen elastik zarın içerisinde, kalp fonksiyonlarını takip edecek elektrotların bulunduğunu belirttiler.
Daily MAil’in haberine göre, geliştirilen zarın tavşan kalbinde olumlu sonuç gösterdiğini açıklayan bilim insanları, zarın 10-15 yıl içerisinde insan kalbi için uygun hale getirileceğini belirterek, bir gün kalp krizlerini önlenebileceğini umduklarını vurguladılar.
KRİZ ANINDA RİTMİ DÜZENLİYOR
Yapılan araştırmalarda tavşan kalbinin yüzeyinin bilgisayar yardımıyla taranmasının ardından zarın üretimine geçtiklerini ve kalp atışının ayarlanmasında vücudun diğer bölümleri ile bağlantıya geçecek elektrot ağının yerleştirildiğini açıklayan bilim insanı John Rogers, “Geliştirdiğimiz yapay kalp zarı, klinik kardioloji ile bağlantılı yollarla kalp ile etkileşime geçebiliyor” diye belirtti.
Rogers ayrıca zarın içerisinde bulanan sensörlerin kas hareketlerini izlediğini ve sinir sisteminin kalbin atışını düzenlemek için yolladığı sinyalleri kullandığını açıkladı.
Uygulanan yöntemle zarın, kalp krizi veya ritm bozukluğu sırasında bile kalbin çalışmasını sağlayabildiğini belirten Rogers, “Yapay zar, kalp krizi veya ritm bozukluğu gibi olayları hissettiğinde, ritm bozukluğunu ve ani kardiak ölümü önlemek için çihaz üzerindeki çeşitli bölgelerden elektrikle uyarım gerçekleştiriyor” dedi.