Sağlık sektörü için 5400 kişi aranıyor
Yenibiris.com’un verilerine göre, 2013’te en çok eleman aranan 10 sektör arasında yer alan sağlık-tıp sektörü için bu dönemde 5400 kişilik istihdam olacak. Sektörde en çok hemşire, hasta danışmanı ve satış temsilcisi aranıyor.
Yenibiris.com, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Sağlık-Tıp alanındaki istihdam verilerini analiz etti. Çalışan devir oranının yüksek olduğu sektörde, başta hemşireler olmak üzere nitelikli çalışanların rakip kuruluşlara veya kamuya geçişi, bu oranı artıran faktörler arasında yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı 2013 verilerine göre sektördeki toplam çalışan sayısı 700 bin civarında. Özel sektörde 21 bini doktor olmak üzere 200 bin kişi istihdam ediliyor. Türkiye’de toplam 124 bin hekim bulunurken, bunun yaklaşık 24 bini özel sektörde görev yapıyor. Hemşire sayısı ise 115 bin civarında. Sağlık turizmi, yeni yatırımlar, kurumların Anadolu’daki büyüme politikaları istihdamı arttıran faktörlerin başında yer alıyor. Ayrıca Türk doktorların dünya çapındaki başarıları da sağlık turizminde Türkiye’yi cazip bir nokta haline getiriyor.
Yenibiris.com’da bu dönemde sektörde istihdam edilmek üzere 5400 kişi aranıyor. Son 6 ayda Sağlık-Tıp sektörü ilanları ise bir önceki döneme göre yüzde 15 artmış durumda. En çok aranan pozisyonlar Hemşire, Hasta Danışmanı, Satış Temsilcisi, Ameliyathane Hemşiresi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Eğitim Hemşiresi, Ebe ve Diş Hekimi olarak sıralanıyor.
Sektörde aranan pozisyonlar illere göre değişiyor
Sağlık-Tıp sektöründeki ilanların son aylarda en çok arttığı iller Aksaray, Aydın, Malatya, Konya, Tekirdağ ve Yalova oldu. En çok aranan pozisyonlar ise ile göre farklılık gösteriyor.
İstanbul: Acil Tıp Teknisyeni, Acil Hemşiresi
Ankara: Hasta Kabul Yetkilisi
İzmir: Medikal Temsilci
Bursa: Radyoloji Teknisyeni, Ebe
Antalya: Spa Terapisti
Konya: Doktor
Sağlık kuruluşlarının istihdam planları
Bu yıl yatırımlarına devam edecek özel hastanelerden Dünyagöz Hastaneler Grubu’nda 8 ilde 14 hastane ve yurtdışında Hollanda, Almanya, İngiltere’de bulunan 4 ülkede 2 bin kişi çalışıyor. Grup 2014 yılında yeni yatırımlarla 200’ü hekim olmak üzere 1200 kişilik alım yapmayı planlıyor. Bu yıl Almanya’da ikinci hastanelerini ve Londra ile Moskova’daki ilk Dünyagöz Hastanelerini açacaklarını söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Gülferi Yıldırım, yurtdışında ayrıca 30 noktada ön teşhis kliniği de açmayı planladıklarını belirtiyor. Yurtiçinde ise arsaları alınmış ve proje çalışmaları biten Sakarya, Ankara-Çayyolu, Kayseri, Konya, İzmir, Erzincan, Çorlu, Mersin ve Gaziantep Hastaneleri açılacak. Yıldırım, en çok endokrinolog ve diyabet hemşiresi bulmakta zorluk çektiklerini söylüyor.
Liv Hospital için 2014 büyüme yılı olarak değerlendiriliyor. Şu anda 800 çalışanı olan hastanede, bu yıl yeni yatırımlara bağlı olarak medikal ve idari birimler için 200 kişi daha alınacak. Bu yıl Ankara lokasyonlarının hizmete gireceğini söyleyen İnsan Kaynakları Müdürü Hakan Budak sonrasında Çamlıca, Bahçeşehir ve İzmir’de yeni hastaneler açacaklarını belirtiyor ve “Bu yıl içinde Ulus-İstanbul için 200, Ankara Liv için de 600 olmak üzere toplam 800 kişilik bir istihdam hedefliyoruz” diyor.
Medicana Hastanesi yurtiçi ve yurtdışında, üçü ağız ve diş sağlığı hastanesi, ikisi genel amaçlı olmak üzere toplam 5 hastane yatırımı ve yaklaşık 1000 kişilik işe alım planlıyor. İnsan Kaynakları Direktörü Şerafettin Demiray ağırlıklı olarak uzman doktor, hemşire ve hasta hizmetleri yetkililerine ihtiyaç duyduklarını ve uzmanlık alanı olarak yeterli sayıda bulunmayan onkoloji uzmanı, endokrinoloji uzmanı, yenidoğan yoğun bakım uzmanı gibi uzman doktor kadrolarında ve bazı hemşire kadrolarında (yoğun bakım, yenidoğan yoğun bakım, diyaliz) zorluk çektiklerini söylüyor.
Memorial Sağlık Grubu’nda ise 10 hastane ve 3 tıp merkezinde çalışan sayısı yaklaşık 5500. Hemşire ve hasta hizmetleri başta olmak üzere bu yıl 1000 kişilik bir istihdam hedefleniyor. İnsan Kaynakları Grup Müdürü Özlem Çakar sektörün en büyük sıkıntısının devlet atamaları nedeniyle yaşanılan yetişmiş hemşire kaybı olduğunu hatırlatıyor ve “Çok hızlı gelişen ve değişen bir sektörün içinde, iyi eğitimle yetişmiş, yaptığı işin sonuçlarını görebilen ve kendisini gelişime adamış bir medikal kadroyla çalışmanın zorluğunu biliyoruz. Kurum içi ve kurum dışı eğitimler, burs ve yüksek lisans, dil eğitimi olanaklarıyla da sektördeki yerimizi hak etmeye çalışıyoruz” diyor.