Mide kanserinin erken teşhisi için büyük umut
Avustralya’da, Adelaide Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada mide kanserinin erken tanısını koymayı sağlayabilecek dört yeni biyomarker (biyo-gösterge) kanser hastalarının kanında tespit edildi. Mide kanseri diğer kanserler arasında görülme sıklığı bakımından 4. sırada. Ölümle sonuçlanmada ise 2. sıradabulunuyor.
Projenin başında olan Doç.Dr. Peter Hoffman kanserle ilgili önemli sorunlardan bahsediyor: ’Mide kanseri, erken evrelerinde genellikle semptom göstermiyor. Çoğu kanser ileri evrelere gelinceye kadar teşhis edilmiyor ve bu yüzden hayatta kalma oranları düşük’
‘Endoskopik incelemeler pahalı ve invazif, yani hasta için rahatsız edici. Çoğu zaman kanser ileri bir evreye ulaşana kadar endoskopi yapılmıyor.’
‘İnvazif olmayan, ucuz ve basit bir kan testi yoluyla mide kanserinin erken teşhisi, bu hastalığa yakalanan insanların hayatta kalmaları için büyük neticeler verebilir.’
Biochimica et Biophysica Acta adlı dergide yayımlanan araştırmada, bilim insanları mide kanserli hastaların kanında konsantrasyonu farklılık gösteren 4 yeni protein tanımladı.
Bu son araştırmada, Dr.Julia Humphries ve Dr.Megan Penno; 11 tanesi erken evrede olan 37 mide kanseri hastası ile, içerisinde sağlıklı ve kanser dışında mide hastalığı olan bir kontrol grubundan aldıkları örnekler sonucu, serumlarındaki 4 protein düzeylerinde farklılıklar olduğunu gösterdi.
Afamin, clusterin, haptoglobin ve vitamin-D bağlayıcı protein (VDBP), bu dört proteinin her birinin, kanserli ve sağlıklı insanları ayırt etmede şu an kullanılan klinik gösterge olan CA72-4′ten daha iyi olduğu tespit edildi.
‘Bu dört göstergeyi birlikte kullanmak, mide kanserini saptamada yüksek düzeyde seçicilik ve duyarlılık sağlayacaktır.’ diyor Dr. Hoffmann.
Kanserle ilgili son gelişmelerle birlikte, en kısa zamanda bu hastalığın kolaylıkla tespit ve tedavi edilebilir hale gelmesini ve artık korkulu bir rüya olmaktan çıkmasını insanlık adına diliyoruz.