Yeni kuş gribi virüsü kaygılandırıyor
Son 10 yılda kuş gribinin ölümcül bir türü hastalığın bulaştığı kişilerin yarısından fazlasını öldürdü. Bu kış yayılan başka bir tür ise hastaların üçte birinin ölümüne neden oluyor. Bu kadar ölümcül bir virüs ortaya çıktığında salgın korkusu da yayılıyor.
Birkaç yıl önce Asya’nın bazı yerlerinde özel kıyafetler giyen ekipler sık sık hasta tavukları imha edip kümesleri dezenfekte ediyordu. Virüs tavuklarda ölüme yol açarken insanlara ender olarak bulaşsa da, bulaştığı kişilerin yarısından fazlası ölüyordu.
Bu virüs H5N1 olarak tanımlanmıştı. Artık tavukları bu virüsten koruyan bir aşı var.
Ancak yeni bir kuş gribi türü yeniden kaygı yarattı. Yeni belirlenen H7N9 virüsü tavuklarda bir etki yapmamasına rağmen insana geçtiğinde ölümcül olabiliyor.
Endişe duyulan konu H7N9’ın insana bulaşması sonrası dünya çapında bir salgın oluşması ihtimali.
Dr. Anthony Fauci Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün bulaşıcı hastalıklar bölümünün başında:
“Mikroplar ortaya çıkar ve belli aralıklarla tekrar tekrar yayılır. Burada endişe veren nokta bu virüslerin insana bulaşması ve ölümcül olması. Rahatlatıcı olan nokta kişiden kişiye geçmekte zorlanması.”
Kuş gribi genetik yapısı nedeniyle insandan insana geçmekte zorlanıyor. H7N9 ortaya çıktığından bu yana 350 kişiye bulaştı ve bunların %30’u öldü. Bu kişilerin çoğunluğu tavuklarla etkileşim içindeydi:
“Tavukları etkileyen bir grip salgını her zaman tehlikelidir. Tavuklar dar alanda hastalığı birbirlerine geçirirken virüs bazen insana da atlayabilir. Bu yeni bir şey değil.”
Dr. Fauci yeni bir virüs ortaya çıktığında kamu sağlığı çalışanlarının durumu yakından takip etmesi gerektiğini söylüyor. Amerika’da H5N1 için bir aşı geliştirmişte ve yeni virüs için aşı çalışmaları da sürüyor. Ancak Dr. Fauci yeni türün H5N1’den daha tehlikeli olduğunu düşünmüyor. Aslında 2003’den bu yana görülen bu virüs hala insandan insana geçmiyor.