Şap Enstitüsü’ndeki aşılar bozulmadı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Şap Enstitüsü’ne sabotaj yapıldığı” yönündeki haberlere ilişkin, “Birisi veya birileri ODTÜ tarafından, yoldan girmiş. Oradan telleri kesmek suretiyle jeneratörü devre dışı bırakmış. Arkadaşlarımız da bunu tespit etmişler ve tekrar elektrik akımını sağlamışlar” dedi.
Eker, Meclis’te gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. “Şap Enstitüsü’nün elektriğinin kesilmesi bir sabotaj mı?” sorusu üzerine Eker, konuya ilişkin haberlere değinerek, 10 Şubat 2014 tarihinde gece, sabaha karşı enstitünün elektrik hatlarının kesilmesi, jeneratörün devre dışı bırakılmasıyla ilgili bir olay yaşandığını söyledi.
Enstitüde bulunanların durumu fark ederek, yedek jeneratörü çalıştırdıklarını belirten Eker, aşılarda herhangi bir bozulmaya fırsat verilmediğini, sağlıklı bir şekilde aşı üretimine devam edildiğini kaydetti.
Bunu kimin yaptığına dair Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın çalıştığını bildiren Eker, onların soruşturmasının devam ettiğini, kendilerine intikal eden bir konu olmadığını belirtti. Eker, şöyle devam etti:
“Enstitü şu anda 30 milyon doz, biz ona ‘trivalan’ diyoruz, yani 3’lü olabiliyor. Toplamda 90 milyon doz aşı üretebilme kapasitesine sahip. Türkiye’nin ihtiyacının tamamını giderecek şekilde aşı üretimi var ve sağlıklı şekilde yapılıyor. Biz ona fırsat vermedik. Birisi veya birileri girmiş, ODTÜ tarafındaki yoldan, oradan telleri kesmek suretiyle jeneratörü devre dışı bırakmış. Arkadaşlarımız da bunu tespit etmişler ve tekrar elektrik akımını sağlamışlar. 2 aydan daha fazla zaman önce vuku bulan bir hadise, şu anda herhangi bir sorun yok. Aşı üretimi devam ediyor, sahaya da bütün ihtiyaçların tamamı giderilecek şekilde aşı tedariki yapıldı ve gönderiliyor. Türkiye’nin bu alandaki tek enstitüsü, aşı üretim merkezi son derece modern şartlarda üretimimini yapıyor.”
Aşılar bozulmadı
“Aşıların bozulması söz konusu mu?” sorusuna Eker, “Hayır, kesinlikle öyle bir şey zaten olmadı. Çünkü hemen bir iki saat içerisinde elektrik tekrar bağlanıyor” yanıtını verdi.
Bunu yapanların çok ciddi bir şeye kastettiğini vurgulayan Eker, “Neden? Çünkü şehir elektriğinin jeneratöre bağlandığı yerden kesiyor. Normalde jeneratör otomatik devreye giriyor ama böylece o devreye girmemiş oluyor” diye konuştu.
Eker, şap ile ilgili haberlerde yer alan bilgilerin yanlış olduğunu belirterek, “(Kanser) falan gibi benzetmişler. Şap ekonomik değeri çok önemli bir hastalıktır. Hayvanların ağızlarında ve ayaklarında birtakım yaralar oluşuyor. Hayvan yem yiyemiyor, yürüyemiyor. Hayvanın kilo kaybı oluyor. Bu da çok önemli bir tehlike ve risk. Tüm gücümüzle bununla mücadele ediyoruz. Bunun epey bir etkisi ve zararını çok minimal düzeye indirmiş durumdayız” dedi.
Temennimiz nisan ve mayıs ayında yağışların devam etmesi
“Yağışlar başladı çiftçiye bir mesajınız var mı?” sorusuna Eker, şu yanıtı verdi:
“Meteorolojik kuraklık var ama tarımsal kuraklık dediğimiz, bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemlerdeki yağış, mart yağışlarında büyük ölçüde giderildi. Şu andan itibaren de eğer nisan, mayıs yağışları da düzenli bir şekilde devam ederse Türkiye’de aralık, ocak ayındaki bazı bölgelerde var olan kuraklığın olumsuz etkisi de minimal düzeye inmiş olacak. Temennimiz nisan ve mayıs ayında da bu yağışların devam etmesi.”