Antibiyotik kullanımında dünyada ilk sıradayız
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Avrupa ülkelerinde hekim, hasta bebeğin reçetesine antibiyotik yazdığında, o bebeğin ailesi, ‘Neden antibiyotik yazdınız, gerekli mi’ şeklinde tepki gösteriyor. Ülkemizde ise tam tersi durum söz konusu” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesince Adapazarı Kültür Merkezi’nde düzenlenen İlaç Kullanımında Doğru ve Yanlışlarımız Konferansı’nda konuşan Karabay, Türkiye’nin antibiyotik kullanımında dünyada ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
Kış aylarında artan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların yüzde 85’inin antibiyotiklerle tedavi edilemediğine dikkati çeken Karabay, sadece hastaların değil, doktorların da antibiyotiğe bağımlı hale geldiğini savundu.
Karabay, sözlerini şöyle tamamladı:
“Avrupa ülkelerinde hekim, hasta bebeğin reçetesine antibiyotik yazdığında, o bebeğin ailesi, ‘Neden antibiyotik yazdınız, gerekli mi’ şeklinde tepki gösteriyor. Ülkemizde ise tam tersi durum söz konusu. ‘Çocuğuma neden antibiyotik yazmıyorsunuz’ gibi tepkilerle karşılaşabiliyoruz. Bu durumu tersine çevirmeliyiz.”
“TANI KOYMA VE TEDAVİ ETME İŞİNİ HEKİMLERİNİZE BIRAKMALISINIZ”
SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Tanyeri de ilaçları, uygun sürede, uygun dozda kullanmak gerektiğine işaret ederek, akılcı ilaç kullanımının en önemli ilkesinin etkinlik olduğunu dile getirdi.
“Güvenlilik, uygunluk ve maliyet, akılcı ilaç kullanımının diğer önemli ilkeleri arasında sayılabilir” diyen Tanyeri, “Tanı koyma ve tedavi etme işini hekimlerinize bırakmalısınız. Komşunuza iyi gelen ilacın size zararı olabilir. Zehirlenmeler başta olmak üzere olumsuz birtakım sonuçlar meydana gelebilir. Unutmamalıyız ki ilaç kullanımında kişi iki kez iyileşir. Bir kez hastalıktan, bir kez de ilaçtan” ifadesini kullandı.