Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

13 Mayıs 2014, Salı 10:47

Pfizer, AstraZeneca’ya fiyat teklifini artıracak

İngiliz ilaç üreticisi AstraZeneca’yı satın almak için, Pfizer yaptığı teklifi artırmayı değerlendiriyor. Pfizer, bir yandan da İngiliz hükümetinin endişelerini gidermeye çalışıyor.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Pfizer, AstraZeneca’nın 2 Mayıs tarihinde reddettiği toplam 63 milyar dolar büyüklüğündeki teklifi yükseltecek. Bu teklifteki hisse başına 50 GBP fiyatı yukarı çekecek olan Pfizer’ın, teklifteki nakit oranını artırması da bekleniyor.

Öte yandan İngiliz politikacılar, Pfizer’in AstraZeneca’yı satın alma teklifine ülkelerinde yaşanabilecek iş kayıpları nedeniyle endişe ile yaklaşıyor. Pfizer, hükümetin konu hakkındaki endişelerini gidermek için harekete geçti.
Pfizer Inc.   Pazartesi günü İngiltere parlamentosunun iki komitesine AstraZeneca ‘yı 106 milyar dolara satın alma teklifi ile ilgili bazı dokümanlar gönderdi.

ABD’li ilaç devi Pfizer, CEO Ian Read ile AstraZeneca’daki mevkidaşı Pascal Soriot’un Salı ve Çarşamba günleri komitelerin önüne çıkmasından önce dokümanları yayınladı.

Pfizer İngiltere’ye beş yıl bağlı kalmasını öngören teklif maddelerinin ‘yasal açıdan bağlayıcı’ olduğunu açıkladı. Söz konusu teklif maddelerinden bazıları şunlardı: Şirketlerin birleştirilecek olan araştırma ve geliştirme birimlerinde çalışan işgücünün beşte birinin İngiltere’de kalması ve AstraZeneca’nın Cambridge’de başlattığı yeni araştırma-geliştirme biriminin tamamlanması; AstraZeneca’dan en az iki kurul üyesinin birleştirilecek olan kurulda da yer alması.
Pfizer, İngiltere Başbakanı David Cameron’a gönderdiği açık mektupta bu vaatlerin en az beş yıl boyunca geçerli olacağını belirtmişti.

İngiliz politikacılar, teklif edilen satın alma sonucunda İngiltere’de istihdamın düşeceğinden duydukları kaygı nedeniyle teklife endişe ile yaklaştı. Bu nedenle oturumlarda Pfizer’in bulunduğu taahhütlere odaklanılması bekleniyor. Komite, teklif edilen anlaşma ile ilgili zor sorular sorabilecek olsa da engelleme gücü bulunmuyor.
AstraZeneca, şirketin değerini önemli ölçüde düşürdüğü gerekçesi ile Pfizer’in teklifini reddetmişti.
Pfizer 2000 yılında Warner-Lambert şirketini de 90 milyar dolara satın almıştı. Pfizer ile AstraZeneca’nın birleşmesi halinde dünyanın en büyük ilaç şirketi ortaya çıkacak.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Beyin kaskı üretildi

İsrail’de beyin kaskı üretildi. Depresyon hastalıklarında hatta Alzheimer ve Parkinson vakalarında kullanılması planlanan kask nöronal aktiviteleri dengeliyor ve manyetik simülasyonu...

Kapat