İlaç prospektüsü yerine kısa ürün bilgisi
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, “İlaç prospektüslerini vatandaşın anlaması mümkün değil. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 2 yıldır ‘kısa ürün bilgisi’ adı altında daha çok vatandaşın anlayabileceği biçimde ilacın anlatıldığı bir çalışması vardı; bitti. Artık prospektüs yerine ilaç kutularına konulabilecek noktaya gelindi” dedi.
Çolak, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında akılcı ilaç kullanımının önemine işaret etti, şunları söyledi: “Türkiye’de ilaçların nasıl kullanıldığına ilişkin bir istatistik yok ama ilaçların doğru kullanılmadığına ilişkin genel bir kanı var. Supozituvar ilaçları (fitil vs.) ağızdan kullanan; günde 1 tane alması gereken ilacı 3 kere alan hastalar var. İlacı tarif ederken fasulye biçiminde, mercimek büyüklüğünde, rengi yeşil diyen hastalar var. Yani kullandığı ilacı tanımayan, ismini bilmeyen hastalar var. Türkiye’de sağlık okuryazarlığında ilkokul seviyesinde bile değiliz. Bu vahim bir durum.”
Dünyada antibiyotik kullanımının ilaçların içinde 5., 6. sıralarda, Türkiye’de ise 1’inci sırada olduğunu bildiren Çolak, “Hastaların aldığı ilaçlara bakıldığında, ‘antibiyotik’ler tüm ilaçların yüzde 10-12’sini oluşturuyor. Avrupa’da bu oran yüzde 4-5’lerde. Antibiyotiklerin ardından sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan ilaçlar, antidepresanlar, kanser ilaçları ve ağrı kesicilerin bulunuyor. Özellikle son 10 yılda Türkiye’de antidepresan kullanımında ciddi bir artış var” diye konuştu.