DNA yaşamın kendisinden daha eski olabilir
Yaşamın temeli olan DNA’nın, yaşamdan bağımsız ortaya çıktığı öne sürüldü. Kafa karıştıran iddiaya göre, canlılar DNA’yı sonradan kullanmaya başlamış.
Yaşamın yapı taşı olarak görülen DNA’nın, yaşamın kendisinden daha eski olabileceği iddia edildi. Bilim insanları, DNA’nın henüz ilk canlılar belirmeden önce doğal olarak ortaya çıkmış olabileceğini öne sürdü. Teoriyi savunanlar arasında yer alan Kaliforniya Üniversitesi’nden Christopher Switzer, “DNA’nın yeryüzünde doğal olarak var olduğunu düşünmek daha mantıklı. Organizmalar, daha sonra DNA’yı kullanmayı ve molekülü kendi bünyelerinde geliştirmeye başlamış olabilir. Bu durum, doğadaki DNA kaynaklarını da zamanla azaltacaktır” ifadelerini kullandı.
Dünyadaki yaşamın neredeyse tümünün temeli DNA olsa da, birçok bilim insanı yaşamın RNA molekülleri ile başladığını düşünüyor. Bunun esas sebebi ise, RNA’nın DNA’ya kıyasla daha basit olması. Bu, yaşamın rastlantısal olarak oluşan RNA ile başladığı ve daha sonra DNA’ya geçiş yapıldığı fikrinin ortaya çıkmasına sebep olmuştu. Genel kanı, yaşamı oluşturan RNA moleküllerinin, zamanla daha fazla bilgi barındırabilen DNA’ya dönüşmüş olması.
Londra Kolej Üniversitesi’nden Matthew Powner ve ekibi, 2009 yılında, Dünya’nın ilk zamanlarında bulunduğu düşünülen kimyasalları kullanarak, RNA oluşturmayı başarmıştı. Başarıları, RNA’nın doğal olarak ortaya çıktığını ve hayatın da bu şekilde başladığı düşüncesini destekledi. Bugüne dek kimyacılar, DNA’nın, karmaşık doğası sebebiyle kendiliğinden oluşamayacağını düşünüyordu. Ancak Powner, artık ilk önce DNA’nın oluştuğunu savunuyor. Bu kez Dünya’nın ilk zamanlarında bulunduğuna inanılan başka kimyasalları kullanan Powner ve ekibi, DNA’da bulunan şekerin benzerini oluşturmayı başardı. Yine de doğada kendiliğinden oluştuğuna inanılan DNA yapı taşlarının geliştirmek için birkaç yılları olduğunu belirten araştırmacı, yaşamın öncesinde DNA’nın var olduğunu kanıtlamaya yaklaşmış olacak.