Mikro organlarla yeni ilaçlar geliştirilecek
Yeni ilaçların hayvanların üzerinde denenmesi insanlara olası etkilerini anlamak için yeterli değil ve araştırmaların ilk aşamalarında insan üzerinde test yapmak neredeyse imkansız. Bilimadamları bugünlerde yeni ilaçlar bulunması için mikro organlar yaratmaya çalışıyor
Yeni ilaçların fare gibi laboratuvar hayvanlarının üzerinde denenmesi ideal çözüm değil. Çünkü pek çok ümit vadeden ilaç insanlar üzerinde denendiğinde başka organlara zarar verebiliyor.
Vanderbilt Üniversitesi araştırmacıları bugünlerde belli insan organlarının minyatür kopyalarını geliştiriyor. Araştırmacılar, bunun ilaçların insanlar üzerindeki etkisini belirlemede ilerleme sağlayacağını söylüyor.
İnsan karaciğerinden alınan az sayıda hücreyi içeren bu ufak biyo-reaktörde mikro organın sağlığını izleyen algılayıcılar bulunuyor.
John Wikswo Vanderbilt Üniversitesi’nde biyomedikal bilimler ve fizik profesörü.
“Yapmaya çalıştığımız, çok önemli sorulara cevap bulabileceğimiz basit bir yöntem yaratmaktı.”
Hedef karaciğer, kalp, akciğer ve böbrek gibi birkaç mikro organı birleştirerek, tek bir organı tedavi eden ilacın diğer organlar üzerindeki etkisini test etmek. Wikswo diğer bir amacın da tüm araştırmacılar için erişimi kolay ve ucuz bir tasarım yaratmak olduğunu söylüyor.
“Masrafları düşük tutmalıyız ki araştırmacılar bunlardan yüzlerce, hatta binlercesini laboratuvarlarında kullanabilsin.” Araştırmacı John McLean, bir gün bu yöntemin tümörlerin yapısına bağlı olarak kişilere özel ilaçların geliştirilmesinde yararlı olacağını söylüyor.
“Tümördeki belli hücrelerin kemoterapinin değişik kısımlarına nasıl tepki verdiğini görebilirsiniz. Böylece ertesi gün doktoru arayıp ‘7 numaralı ilacı’ kullanalım diyebilirsiniz.” Bilim insanları iki sene içinde yeni ilaçları denemek için birkaç birleşik mikro organ sistemine sahip olacaklarını düşünüyor.