iPhone Tip 1 diyabet seviyesini düzenledi
Diyabet hastaları için geliştirilen ve iPhone akıllı telefon uygulamasıyla çalışan yapay pankreas, Tip 1 diyabet hastalarında kan şekeri seviyesini başarıyla düzenledi.
ABD’de Massachusetts Genel Hastanesi ile Boston Üniversitesi’nin işbirliği ile yürütülen çalışmalarda, iPhone uygulamasıyla çalışan bir yapay pankreas, Tip 1 şeker hastaları için büyük umut oldu. Hürriyet’te yer alan habere göre; Çalışmalar, yarısı kadın yarısı erkek, toplam 32 Tip 1 diyabet hastası üzerinde yapıldı. Bir iPhone 4S modeli akıllı telefona iliştirilmiş glukoz izleme aygıtı, iki küçük pompa ve insülin ile glukagon sıvıları için haznelerden oluşan sistem, hastalarda şeker seviyesini başarıyla düzenledi.
EKİPTEKİ TÜRK
Cihazla ilgili The New England Journal of Medicine dergisinde bir makale yayımlandı. Deneyi yapan ekibin başındaki Dr. Steven J. Russell, “Sistemin genel kullanımıyla ilgili gerçek bir teste ihtiyaç var. Bu cihazı insanlara verip kendi kendilerine kullanmalarını sağlamalıyız” dedi. Yapay pankreas, tıp dünyasında da heyecan yarattı. Cleveland Kliniği uzmanlarından Dr. Betül Hatipoğlu, Tip 1 diyabet hastaları için her gün kan şekeri ve insülin seviyelerini birkaç kez ölçme zorunluluğunun, bu uygulamayla tarihe karışabileceğini söyledi. Yale Üniversitesi Diyabet Merkezi’nden Dr. Kevan Herold da, çalışmanın diyabet hastalığı tedavisinde en büyük zorluklardan bazılarına çözüm getirdiğini kaydetti. Tip 1 diyabet hastalarının kendilerine günde iki veya daha fazla insülin enjekte etmesi gerekiyor. Aynı zamanda iğne yoluyla aldıkları kan örneklerini de test ederek kan şekeri düzeylerini günde birkaç kez izlemek zorundalar.
NASIL ÇALIŞTI
SİSTEMDE, glukozu ölçmek için hastanın karın derisi altına bir sensör yerleştiriliyor. Sensör, verileri akıllı telefona geçiyor. Telefondaki yazılım her beş dakikada bir gerekli insülin ve glukagon dozunu hesaplıyor. Yine karında deri altına yerleştirilen iki küçük tüp vasıtasıyla, gerekli miktarda ilaç otomatik enjekte ediliyor.