‘Diyabet hastalarının maliyeti 10 milyar lira’
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2012 yılı itibariyle diyabetli kişilerin SGK’ye maliyetinin yaklaşık 10 milyar lira olarak tespit edildiğini kaydetti.
Çelik, Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu’nun insülin ve şeker ölçüm cihazlarının karşılanmasında yaşanan sorunlara ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.
Çelik, Diabetus Mellitus hastalarının tedavilerinin düzenlenmesinden sonra tek reçete ile tekrar doktora başvurmadan ve reçete düzenlenmeden 6 ay boyunca ilaçlarını temin edebildiklerini belirtti.
Düşük dozda insülin kullanan hastaların her bir flakonu 28 günden fazla kullanamayacakları için SGK Sağlık Sosyal Güvenlik merkezlerine başvurarak, doz bitim tarihlerinin düzenlenmesini sağladıklarını ifade eden Çelik, düşük doz kullanan hastaların herhangi bir mağduriyet yaşamadığını kaydetti.
SGK’nin, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından kontrol edilerek, uygunluk onayı almış olan cihaz ve strip bedellerinin ödemesini yaptığını belirten Çelik, keton ölçüm çubuklarının ödenebilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Çelik, diyabet hastalığının SGK geri ödeme kapsamında yer aldığı, diyabete ilişkin her türlü tedavi ve ilaç bedellerinin kurum tarafından karşılandığını kaydetti.
Kurum tarafından diyabet hastalığının Türkiye’deki genel görünümünü ortaya koymak için çalışmalar yapıldığını belirten Çelik, bu çalışmalar kapsamında Kurumun 2012 yılı toplam sağlık harcamaları incelendiğinde tedavi altında 5.2 miyon diyabet hastası olduğuna dikkati çekti.
Çelik, bu hastaların diyabet ve diğer hastalıklar nedeniyle yapılan sağlık harcamalarının toplam sağlık harcamaları içinde yüzde 23 gibi büyük bir orana sahip olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
“Bu oranın bu denli büyük olması sadece diyabetin değil neden olduğu komplikasyonların da yüksek maliyetli olmasından ileri gelmektedir. 2012 yılı itibariyle diyabetli kişilerin kuruma maliyeti yaklaşık olarak 10 milyar lira olarak tespit edilmiştir. Toplam maliyetin içinde 2.4 milyar lirası diyabetin direkt maliyeti olup, bu tutarın yaklaşık olarak 3 katı diyabetin neden olduğu diğer hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Yıllar itibariyle diyabetin toplam maliyeti her yıl bir önceki yıla göre yaklaşık olarak yüzde 18 artmaktadır.”