Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

9 Ağustos 2011, Salı 20:04

Birbirine bağlanabilen yeni nesil sağlık cihazları ile kendi sağlığını kendin yönet devri başlayacak

IBM İş Değerleri Enstitüsü’nün (IBV), Amerika ve İngiltere’de yüzde sekseni kronik hastalıklarla yaşamını sürdüren ve yüzde yirmisi hastabakıcı olan 1.300’ü aşkın tüketiciyle gerçekleştirdiği “Birbirine Bağlanabilen Sağlık Cihazlarının Geleceği” isimli son araştırması kullanımı kolay ve daha iyi bilgi paylaşım olanakları sunan yeni nesil sağlık cihazlarına olan talebin arttığını ortaya koyuyor. Ankete katılanlar artık hastabakıcılarla bağlantı kurmak, doktor muayenehanelerine gitme sıklıklarını azaltmak ve benzeri konularla ilgili internet üzerinden topluluklarla işbirliği olanaklarına sahip olmak istediklerini belirtiyorlar. Araştırmada, bu talep artışını etkileyen en temel faktörün, teknolojiyi kullanarak sağlıkla ilgili belli hedeflere ulaşmak isteyen, sağlık durumlarını daha iyi denetlemelerine ve daha sağlıklı bir yaşam biçimi sürmelerine yardımcı olacak bilgilere ulaşmak isteyen kitleden kaynaklandığı da gözlemleniyor.

Yeni nesil bağlantılı sağlık cihazları bilgileri planlama, tahmin etme, izleme ve doğrudan hastabakıcılara, klinik çalışanlarına ve destek şebekelerine sunma imkânlarını barındıracağı için, kullanıcılara bu cihazlarla ve geniş bant, kablosuz ve kablolu her çeşit bağlantı aracılığıyla kendi diledikleri şekilde iletişim kurabilme şansı tanıyacak. Aileleri ya da sağlık uzmanlarıyla sağlıkla ilişkili bilgilerin kolayca paylaşmasına olanak tanıyan cihazlar konusunda kullanıcıların en önem verdiği üç unsur ise cihazların kullanım kolaylığı, makul fiyat ve gerçek zamanlı bilgi paylaşımı olarak belirtiliyor.

IBM’e göre, önümüzdeki beş yıl içinde egzersiz ve sağlık hizmetleri sağlayıcılarıyla olan etkileşimleri ve dolayısıyla yaşam biçimlerini değiştirebilecek inovatif potansiyel sağlık cihazları listesini ortaya koyan bu araştırma aynı zamanda cihaz üreticileri için de daha önce neredeyse hiç değerlendirilmeyen bir pazar olanağı yaratıyor. Öte yandan, başarılı olmak isteyen üreticilerin yenilikçi ve kullanımı kolay cihazlardan daha fazlasına, çevrimiçi ve perakende desteğini, aksesuarları, ek bilgi ve içeriği, sosyal ağ desteğini ve eğitimi gibi kapsamlı bir tüketici deneyimine gereksinimleri olacak. Bu taleplere karşılık verebilmek ve toplam bir çözüm sunmak için cihaz üretimi yapan şirketlerinin kullanıcı arabirimlerini geliştiren yazılım şirketleriyle veya sağlıkla ilgili bilgileri ve içeriği sağlayan yayın organları gibi kuruluşlarla işbirlikleri ve ortaklıklar yapmaları gerekebilir.

IBM Türk Genel Sektör Bölüm Müdürü Murat Tozan araştırmanın sonuçları ve sağlık cihazları pazarının gelişimi işe ilgili olarak:

“Bireyler kendi sağlık hizmetlerinin yönetiminde, gerek maliyeti azaltmak gerekse yaşam kalitelerini artırmak için, daha etkin rol oynamak istiyorlar. Cihaz üreticileri de bu gereksinimi karşılamak için büyük bir fırsata sahip. Sağlık hizmetleri pazarı büyümeye devam ettikçe tüketicilerin kendi sağlıklarına daha çok dikkat etmelerini ve sağlık hizmetleri sağlayıcılarıyla sorunsuz bir şekilde bağlantı kurmalarını sağlayan ürünlere, cihazlara ve hizmetlere ihtiyaç artıyor. IBM olarak bu ihtiyaca cevap verebilmek adına hâlihazırda hareketi, hızı ve yoğunluğu ölçen diyet kontrol cihazları veya hastaların yerlerini belirlemek ve ilaç kullanma düzenini takip etmek için yaşlı bakımı cihazları üzerine çeşitli çalışmalarımız bulunuyor. Ayrıca kan değerleri izleme, bağımsız ve mobil hasta bakımı seçenekleri geliştirmek ve iletişim alanlarında karşılaşılan sorunlara yardımcı olacak yeni nesil sağlık cihazları tasarlamak üzere de çalışıyoruz”

diyor.

IBM’in “Birbirine Bağlanabilen Sağlık Cihazlarının Geleceği” araştırmasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Medicana Samsun Hastanesi hizmete girdi

Medicana Sağlık Grubu'nun, İstanbul ve Ankara'dan sonra Anadolu'daki en büyük yatırımı, Medicana Samsun Hastanesi 8 Ağustos 2011 Pazartesi günü hasta...

Kapat