Yeni bir analizin sonuçlarına göre D vitamini kolorektal kanser riskini düşürüyor
Journal of Clinical Oncology’de yayınlanan çalışmada araştırmacılar, D vitamini alım düzeyi ve kandaki aktif D vitamini düzeyi üzerine gerçekleştirilmiş olan 18 farklı çalışmanın sonuçlarını inceledikleri meta-analizinde, toplamda yaklaşık 1 milyon hastaya ait veriyi ele almışlar. Analiz sonucunda, kolorektal kanserler için birleştirilmiş rölatif riskin en yüksek ve en düşük D vitamini alım düzeyleri ile kandaki en yüksek ve en düşük 25(OH)D düzeyleri için sırasıyla 0,88 (güvenilirlik aralığı [CI] yüzde 95, 0,80’den 0,96’ya) ve 0.67 (CI yüzde 95, 0,54’ten 0,80’e) olduğunu tespit edilmiş. Araştırmacılar, sonuçları değerlendirilen D vitamini alımı (p=0,19) ve kandaki 25(OH)D (p=0,96) düzeyleri çalışmalarının kendi içinde heterojenite göstermediğine de dikkat çekiyorlar.
Araştırmacılar, analizlerinden elde ettikleri sonuçlardan yola çıkarak, D vitamini alımı ve kandaki aktif D vitamini [25(OH)D] düzeylerinin kolorektal kanserlerin görülme riski ile ters orantılı olduğunu düşünseler de gerçekleştirdikleri meta-analizinin, ele alınan çalışmalardaki sonuçların değerlendirilebilmesi için tek-tip bir ölçütün bulunmayışı gibi, bazı sınırlamalara sahip olduğunu ifade ediyorlar. Bu sınırlamalar nedeniyle, D vitamini ile kolorektal kanserler arasındaki ilişkinin ortaya konabilmesi için geniş çaplı klinik denemelerin gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.