Qualcomm IQ2011’de mobil sağlık teknolojilerine verdiği önemi sergiledi
Qualcomm’un her yıl Avrupa’da gerçekleştirdiği Innovation Qualcomm (IQ) etkinliği bu yıl İstanbul’da düzenlendi. 13-14 Eylül tarihlerinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte Qualcomm’un mobil teknolojiler konusunda geliştirdiği en son teknolojiler sergilendi. İnovasyon ve uygulama süreçlerinin ana tema olarak belirlendiği IQ2011’de 2G’den 3G’ye geçiş süreci, mobil uygulamalar, hava arayüzü, yeni nesil mobil teknolojiler ve Snapdragon yonga portföyünün yanı sıra mobil sağlık uygulamaları da öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Qualcomm Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dr. Paul Jacobs mobil platformun tarihin en büyük teknoloji platformu olduğunu söyledi. Mobilin artık geleceğin değil günümüzün hakim bilişim platformu olduğuna dikkat çeken Jacobs, mobil cihazların çok daha kişisel hale geldiğini ve bireylerin kendi kişisel bilgisayarları kadar güçlü hale gelen akıllı cihazlarıyla diledikleri yerden, diledikleri gibi iletişim kurma, eğlence servislerine bağlanma ve sosyal paylaşımda bulunma gibi işlemleri gerçekleştirebildiklerini vurguladı.
1,4 milyar 3G abonesine 2015 yılına kadar 2 milyar yeni abonenin ekleneceğini ifade eden Dr. Jacobs, mobil veri trafiğinin tsunami dalgası gibi büyüdüğünü ve mobil genişbant bağlantının sabit hat bağlantısını geçen yıldan itibaren geride bıraktığına dikkat çekti. Tüm dünyada 1,7 milyar mobil bağlantının yapıldığını söyleyen Jacobs, bu bağlantıların büyük çoğunluğunun gelişmekte olan pazarlardan geldiğine dikkat çekti.
Konuşmasında mobil teknolojilerin gelecekte sağlığın ele alnışını nasıl değiştireceğine değinen Dr. Jacobs,
"Gelecekte alıcılar her tarafımızı kaplayacak ve hareket ederken alıcılarla dolu bir denizde yüzüyor olacağız. Bu alıcılarla çevrili çevreyi mobil sağlık uygulamalarını geliştirmek için de kullanmak mümkün olacak."
ifadesini kullandı. Dr. Jacobs sözlerine daha sonra,
"Buradaki fikir, üzerimize giyeceğimiz bu alıcıların önce cep telefonumuzla, ardından da sağlık cihazları ile karşılıklı iletişim halinde olması. Bu çok daha kişisel ve çok daha gerçek zamanlı dönütlerin alınmasına olanak sağlayacak. Bugün doktor size bir ilaç veriyor ve ‘bunu kullan, yarın beni tekrar gör’ diyor. Gelecekte doktorlar bu alıcılar ve mobil cihazlarla gerçekleştirilen iletişim sayesinde size uyguladığı tedavinin etkilerini gerçek zamanlı olarak izleme şansı bulacak."
şeklinde devam etti.
Yaşlı nüfusun özelikle de gelişmekte olan ülkelerde giderek artmasıyla uzaktan hasta bakımı ve tele-sağlık gibi konuların önem kazanmaya başladığına değinen Dr. Jacobs,
"Biliyorsunuz, günümüzde birçok kronik hastalığın salgın halinde yayıldığını görüyoruz. Hastalar kendilerini etkin bir şekilde kontrol edebilirlerse bu hastalıkların çok daha etkin ve ekonomik şekilde idaresi mümkün. Sağlık sigortası sağlayan şirketler hastalığının kontrolden çıkmasına izin veren bir hastanın maliyetinin, hastalığını düzenli olarak takip eden bir hastaya oranla 10-15 kat daha fazla olduğunu söylüyorlar. Alıcılar ve mobil teknolojiler hem doktorlar hem de hastaları için büyük avantajlar barındırıyorlar."
dedi.
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan ise etkinlikle ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Mobil ekosistemin büyüklüğünü ve potansiyelini sergileyen böylesine büyük bir etkinliğin İstanbul’da yapılması bizi hem çok mutlu etti hem de çok gururlandırdı. Türkiye 3G aboneliği ve akıllı cihaz kullanımı konusunda son dönemde çok ciddi bir atılım içinde. Qualcomm gibi global teknoloji şirketleri de bu nedenle ülkemize yoğun bir ilgi gösteriyor. Şirketin üst düzey yöneticilerinin, tüm dünyadan analistlerin, basın mensuplarının ve mobil ekosistemde yer alan şirketlerin katıldığı IQ etkinliğinin İstanbul’da yapılması da Türkiye’ye verilen önemin somut bir göstergesi niteliğinde."