Kazakistan’ın “kalbi” Türk hekimlerine emanet
Sağlık sektöründe çok gerilerde kalan Kazakistan’da 3 kişiden biri kalp hastası. Teknolojik yetersizliklerden ötürü de birçok kişi ya ameliyat olamıyor ya da farklı ülkelerde tedavi olmaya çalışıyor. Kazakistan’ın Almatı şehrinde şube açan Özel Sema Hastanesi, Kazakistan’ın “kalp” sorununu çözmeyi amaçlıyor.
Almatı Sema Hastanesi Başhekimi Dr. Ruhi Toraman, hastaneyi açmadan önce bölgede uzun soluklu bir araştırma yapıldığını söyleyerek,
“Orta Asya’da sağlık sektöründe daha önce Türklerin bir yatırımı olmamış. Yaptığımız araştırmalar sonucu bu bölgedeki insanların ciddi anlamda sağlık konusunda sıkıntıları var. Özellikle kalp, damar hastalıkları ön planda. Biz de Türkiye’nin kardiyoloji alanında uzman doktorlarını buraya getirdik”
dedi. 10 milyar dolarlık bir yatırımla hastanenin açıldığından bahseden Dr. Toraman,
“Bölgede bulunan 100 milyon insana hizmet vermek amacıyla açıldık. Türkiye ve dünyada uygulanan son tıbbi teknolojiyi Kazakistan’da da uygulayarak Kazakistan sağlık sektöründe yeni bir çığır açmayı hedefliyoruz. Bölgede Türk doktorlarına inanılmaz bir güven var. Şu ana kadar 3 bin 500 kişi kalp ameliyatı yaptırmak için hastanemize başvurdu. Her gün ortalama 5 kişiyi ameliyat ederek sağlığına kavuşturuyoruz”
diye konuştu.
Dr. Ruhi Toraman, ayda 5 bin muayene, 500 anjiyo ve 150 by-pass ameliyatı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.