Aile hekimlerine yarı-zamanlı uzmanlık geliyor
Sağlık Bakanlığı, teşkilatın yapısını düzenleyen 2 Kasım tarihli Kanun Hükmünde Kararname (KHK) aile hekimlerinin uzaktan ya da yarı zamanlı eğitimle uzman olabilmesinin yolunu da açtı. NTV’nin haberinde, kararnameye eklenen geçici maddeyle 2020’ye kadar görev yapan aile hekimlerinin, “uzaktan” ya da “yarı-zamanlı” eğitimle uzmanlık unvanına kavuşacağı belirtiliyor.
KHK’da öngörülen yarı zamanlı modelde, TUS’a girmek zorunda olan hekimler merkezi yerleştirmeye tabi tutulmayacaklar. Görev yaptıkları bölgedeki bir hastanede 6 yıl boyunca uzmanlık eğitimi alacak ve bu süre zarfında aile hekimliği yapmaya da devam edecekler. Eğitim müfredatını hazırlama yetkisi bulunan Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) tarafından konuya ilişkin bir düzenleme henüz yapılmadığı için, doktorların uzmanlık eğitimini hangi şartlarda alacağı, nöbet, tez gibi yükümlülükleri yerine getirip getirmeyeceği de şu an belirsiz.
NTV’nin haberinde bu konudaki kriterlerin, önümüzdeki günlerde yayınlanacak yönetmelikle netlik kazanacağı ifade ediliyor. Uygulamayı düzenleyecek olan yönetmelik bir sınırlama getirmezse, uzaktan veya yarı-zamanlı uzmanlık yapan doktorların akademik ilerlemesinin de önü açılacak. Bu durumda, söz konusu hekimlerin akademik ilerlemeyi tercih etmeleri halinde profesörlüğe kadar yükselme imkânları olacak.
Akşam Gazetesi’nin haberinde ise Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği’nin bu yolla alınan uzmanlığın güvenilirliğinin kuşku yaratacağını bildirdiğine yer veriliyor;
“Uygulama ‘tam-zamanlı’ ve ‘yarı-zamanlı’ uzmanlar arasında ikilem yaratacak. Bu yolla alınan uzmanlığın güvenilirliği kuşku doğurur. Uzaktan eğitimle uzmanlığın yolu bir kere açılırsa, diğer branşlarda uygulanmaya başlanabilir.”