Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı uyruklu doktorlar, Türkçe sınavına girecek
Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştiren Kanun Hükmünde Kararname ile Türkiye’de çalışabilmeleri sağlanan yabancı doktor ve hemşirelerin sahip olmaları gereken şartları belirleyecek düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Anadolu Ajansı (AA) tarafından yapılan haberde, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de çalışacak yabancı hekimlerde diploma denkliği ve Türkçe bilme zorunluluğu arayacağı belirtiliyor.
AA’nın haberinde, yabancı hekim ve hemşirelerin dil şartı ve diploma onayı ile ilgili Sağlık Bakanlığı’ndaki çalışmanın, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’nce yürütüldüğü belitiliyor. Habere göre, hazırlanacak düzenlemede diploma denkliği ve Türkçe bilmek iki temel prensip olarak yer alacak. NTV tarafından yapılan haberde ise, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki hüküm nedeniyle kamuda çalışmalarının önünde engel bulunan, sadece özel hastanelerde görev yapabilecek yabancı hemşire ve doktorlara verilecek ikamet etme ve çalışma izniyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, diploma denkliği ile ilgili YÖK’ün, dil ve diploma onayı ile ilgili de Sağlık Bakanlığı’nın ayrı düzenlemeler üzerinde çalışmakta olduğu ifade ediliyor. NTV, YÖK’ten denklik alan yabancı hekim ve hemşirelerin bu belgeyle diplomalarını Sağlık Bakanlığı’na onaylatmalarının gerekeceğini belirtiyor.
Yabancı personelin Türkçe bilme şartını taşıyıp taşımadıklarının belirlenmesi için Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından yapılması planlanan sınava girmesi gerekecek. Sınav sonucunda puan barajını geçenler başarılı sayılacak. Her iki koşulu da yerine getiren yabancı hekim ve hemşireler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çıkaracağı düzenlemeye göre çalışma izni de alırlarsa Türkiye’de muayenehane açabilecek ya da özel bir hastanede çalışabilecek.
NTV’nin haberinde, Türkiye’deki tıp fakültelerinden mezun 2 bin dolayındaki yabancı uyruklu hekimin de özel hastanelerde istihdam edilmesinin böylece mümkün olacağı belirtiliyor. Türkçe ve denklik sorunu bulunmayan bu hekimlerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çıkaracağı çalışma izniyle ilgili düzenlemenin ardından özel hastanelerde istihdamının önünde engel kalmayacağı ifade ediliyor.
NTV’ye konuşan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, yabancı hekimlerin özel hastanelerde daha çok nöbet hizmetleri için istihdam edilmelerinin beklendiğini söyledi. Kendi muayenehanesinde çalışan Türk hekimlerin oranı bile düşükken yabancı hekimlerin böyle bir tercihte bulunmasının beklenmediğini ifade eden Şencan,
“Kanaatimiz bu hekimlerin özel hastaneleri tercih edeceği ve buralarda daha çok nöbet hizmetleri için istihdam edileceği yönünde”
dedi.