Yabancı doktorların Türkiye’de çalışmasının yolu resmen açıldı!
“Yabancı Sağlık Meslek Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’nin bugünkü (22.02.2012) sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik; diş hekimi, eczacı, ebe ve hasta bakıcılar hariç özel sağlık kuruluşlarında çalışacak tüm yabancı sağlık meslek mensuplarını kapsıyor.
Sağlık çalışanlarının tepkisini çeken düzenlemeye göre, yabancı doktorların:
- Diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin onaylanmış ve Sağlık Bakanlığı’nca tescillerinin yapılmış olması,
- Mesleğini icra etmesine yasal bir engelin bulunmaması,
- Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında Avrupa Dil Portfolyosu kriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede başarılı olması,
- İlgili mevzuata göre Türkiye’de çalışma ve ikamet izni alması.
- Hekimler için zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırmış olması,
koşullarını sağlaması gerekiyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) yönetmeliğe Resmi Gazete’de yer verilmesinin ardından bir duyuru yayınlayarak, yabancı hekim transferini her açıdan bir sömürü projesi olarak değerlendirdi. Yabancı doktorlardan sağlık hizmetinin gerektirdiği iyi derecede Türkçe dil bilgisinin aranmadığını dile getiren TTB,
“[Yönetmelikte] Hiç bilmeyenlere göre biraz Türkçe bilmek yeterli görülmektedir. Türkçeyi iyi bilmeyen, yalnızca en sık kullanılan sözcükleri anlayabilen, düşüncelerini ayrıntılı olarak aktarmaktan yoksun kısaca belirtebilen insanların nitelikli sağlık hizmetini veremeyecek olması önemsenmemiştir.”
dedi. Duyuruda ayrıca;
“TTB olarak her zaman akılcı, paylaşımcı ve kamusal yararı önde tutan yaklaşımımız olduğu bilinmektedir. Hem gelenler hem ülkemizdeki mevcut hekimler için bir sömürü projesi olan bu uygulamayı sadece hekim sayısına indirgemeden, sunulan hizmetin niteliği üzerinden değerlendirmenin de doğru olacağını düşünüyoruz. Toplumun/hasta ve bütün hekimlerin haklarını koruyucu düzenlemeler olmadan, çalışma izninin verilemeyeceğini bunun toplum sağlığına karşı işlenmiş bir suç olacağını bir kez daha belirtiyoruz.”
ifadelerine yer verildi.
Yeni yayımlanan yönetmeliğin tam metnine internet sitemizin “Mevzuat” bölümünden ulaşabilirsiniz.