Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

27 Şubat 2012, Pazartesi 18:37

İhmal edilmiş tropikal hastalıklara karşı güç birliğine GSK da katıldı

Dünyanın önde gelen araştırmacı ilaç firmaları geçtiğimiz ayın sonunda (31.01.2012), hükümetler ve sağlık organizasyonları ile birlikte, ihmal edilmiş tropikal hastalıklar için güç birliği oluşturduklarını duyurdular. Oluşturulan güç birliği çerçevesinde ilaç firmalarının, bu hastalıkları tamamen ortadan kaldırmak ya da kontrol altına almak için mücadele eden hükümetler ve sağlık organizasyonlarına, bilimsel bilgi birikimi ile destek olmanın yanı sıra doğrudan ilaç hibe ederek de yardımcı olması amaçlanıyor.

GlaxoSmithKline (GSK) Türkiye tarafından yapılan basın duyurusunda, Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization, WHO), Bill & Melinda Gates Vakfı, Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Ajansı ve Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı gibi kuruluşların oluşturduğu ittifaka katılan 13 ilaç firması içerisinde GSK’nın da yer aldığı belirtildi. Projeye, GSK ile birlikte; AstraZeneca, Abbott, Bayer, Bristol-Myers Squibb (BMS), Eisai, Gilead, Johnson & Johnson, Merck KGaA, Merck Sharp & Dohme (MSD), Novartis, Pfizer ve Sanofi destek veriyor.

Duyuruda GSK’nın, iki önemli tropik hastalığa karşı mücadelede kullanılan bir ilacının her yıl yüksek miktarlarda WHO’ya verilmesini içeren bağış programını önümüzdeki yılları kapsayacak şekilde uzattığı belirtildi. GSK’nın ayrıca bu hastalıklarla ilgili Ar-Ge çalışmalarına katkılarını da artıracağı ifade edildi.

İhmal Edilmiş Hastalıklara Karşı İlaçlar Girişimi

5 hastalığın 2020’ye kadar ortadan kalkması hedefleniyor!

Bugün dünyada “ihmal edilmiş” olarak nitelendirilen 17 tropik hastalık bulunuyor. WHO, 2020 yılına kadar bu hastalıklardan 10’unu yok etmeyi veya kontrol altına almayı hedefliyor. Buna göre, fil hastalığı, Gine kurdu, körlükle sonuçlanan trahom, uyku hastalığı ve cüzamın bu on yılın sonunda ortadan kaldırılması; bağırsak kurtları, şistozomiyaz, nehir körlüğü, Chagas ve visseral leishmaniasis hastalıklarının ise kontrol altına alınması hedefleniyor.

Bu hedeflere ulaşılmasını desteklemek için GSK bağırsak kurtlarına karşı mücadelede ve fil hastalığında etkili bir şekilde kullanılan ilacının bağış programını genişletiyor. GSK okul çağındaki çocukların bağırsak kurtlarından arındırılması amacıyla her yıl WHO’ya yaptığı 400 milyon tablet ilaç bağışını içeren ve 2015’e kadar sürmesi öngörülen programı 5 yıl daha uzattı. Böylece GSK 2020’ye kadar 2 milyar tablet daha bağışlamış olacak. Şirket ayrıca fil hastalığının 2020’ye kadar ortadan kaldırılması için gereken ilaç bağışlarını da WHO’ya yapmaya devam edecek. Şirket bu hastalık için halen WHO’ya yılda 600 milyon tablet bağış yapıyor.

GSK ayrıca tropik hastalıklara karşı ilaç ve aşı geliştirmek için yapılan Ar-Ge çalışmalarına olan katkısını da artırıyor. Bir yandan kendi yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarını aynı yoğunlukta sürdürürken, bir yandan da “İhmal Edilmiş Hastalıklara Karşı İlaçlar Girişimi” gibi kâr amacı gütmeyen uluslararası Ar-Ge kuruluşlarına destek verecek ve bilgi paylaşımında bulunacak. GSK uyku hastalığı, Chagas ve visseral leishmaniasis hastalığına karşı ilaç geliştirme çalışmalarına katkı sağlayacak.

Şirketin kendi Ar-Ge programında Chagas, Dengue, uyku hastalığı ve leishmaniasis hastalıklarına karşı çalışmalar yer alıyor. GSK’nın tropik hastalıklara karşı Ar – Ge çalışmalarını yürüttüğü İspanya’daki Tres Cantos Ar-Ge merkezinde şirket dışı kurumlardan ve akademik merkezlerden gelen araştırmacılar, GSK bilim insanlarıyla birlikte çalışabiliyor.

GSK ayrıca ilaca dirençli verem mikrobuna karşı ilaç, sıtmaya karşı ise dünyanın ilk aşısını geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

“Dünya Sağlık Örgütü’nün vizyonunu destekliyoruz!”

Tropik hastalıklarla mücadeleye GSK’nın verdiği destekle ilgili bir açıklama yapan GSK CEO’su Sir Andrew Witty şunları söyledi:

“GSK’nın, gelecek kuşakları ihmal edilmiş tropik hastalıkların getirdiği yükten kurtarmayı hedefleyen bu ortak girişimin güçlü bir parçası olduğunu bildirmekten mutluluk duyuyorum. Biz WHO’nun cesur vizyonunu destekliyoruz ve bu hedeflere ulaşmak için üstümüze düşeni yapmaya kararlıyız. Kontrol altına alınması veya yok edilmesi mümkün olan hastalıklar için geliştirilen ilaç ve tedavilere herkesin erişimini güçlendirmek için çalışacağız. Halen tedavisi bulunmayan hastalıklarla mücadele edecek yenilikçi ilaçlar geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bu ittifak, az gelişmiş ülkeleri olumsuz etkileyen hastalıklara karşı güçlü bir darbe indirmek için gerekli enerjiyi ve araçları sağlıyor.”

Girişim hakkında detaylı bilgiye, haberde kullanılan fotoğraflara da kaynaklık eden, Uniting to Combat Neglected Tropical Diseases resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Roche Türkiye’den üst düzey atama

Roche Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Berrin Yılmaz, geçici bir görev ile Roche'un Genel Merkezi'ne atandı. Yılmaz, yeni görevine Mart 2012'de...

Kapat