Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

2 Nisan 2012, Pazartesi 17:00

Memorial Şişli Organ Nakli Merkezi’nde 1000. nakil

Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi 1000. naklini gerçekleştirdi. Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Prof. Dr. Koray Acarlı, Doç. Dr. Turan Kanmaz, Doç. Dr. Burak Koçak ve Op. Dr. Yücel Yankol tarafından Ekim 2006’dan bu yana; 428 karaciğer, 568 böbrek, 4 tane de pankreas nakli yapıldı. Böbrek naklinde başarı oranı %99, karaciğer naklinde ise %93,5 olan merkez, İstanbul’da en fazla nakil yapan birinci, Türkiye’de ise 3 hastane olarak biliniyor.

Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, organ nakli ve organ bağışının önemi hakkında şunları söyledi;

“Memorial Şişli Organ Nakli Merkezi olarak; böbrek, karaciğer ve pankreas nakilleri ile halkımıza en iyi kalitede sağlık hizmeti verebilmenin gururunu yaşıyoruz. Bütün hasta gruplarında dünyanın en iyi sonuçlarının alındığı organ nakli merkezleri arasındayız. Türkiye’deki diğer üniversitelerden, Ortadoğu, Kafkasya ve ABD’den cerrahlar eğitim için merkezimize gelerek çalışmalarımızı izliyorlar. Son 5 yılda bine yakın hasta ya nakil gerçekleştirdik. Böbrek naklinde başarı oranımız %99, karaciğer naklinde ise %93,5. Vatandaşlarımızın bize göstermiş olduğu güven ve sevgi ile yakın gelecekte daha iyi sonuçlarla hizmetlerimize devam edeceğiz. Ama hala bir sorun var. Ülkemizde yeterince organ bağışı yok. Bu konuda halkımızın, doktorların ve ilgili kurumların daha bilinçli olması gerekiyor.”

Memorial Şişli Organ Nakli Ekibi

Canlıdan nakillerde Avrupa birincisi kadavrada sonuncuyuz

Türkiye’de yaklaşık 70 bin kişinin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için organ nakline ihtiyaç duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Kalayoğlu, ülkemizde organ bağışı bilincinin maalesef tam olarak yerleşmediğini söyledi. Prof. Dr. Kalayoğlu bu nedenle de insanların sevdiklerinin hayatını kurtarabilmek için karaciğerlerinin bir bölümünü ya da böbreklerinden birini vermek durumunda kaldıklarını belirtti. Rakamlara bakıldığında Türkiye’nin canlıdan yapılan nakillerde Avrupa birincisi, kadavra da ise sonuncu durumda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kalayoğlu,

“Türkiye’de organ nakillerinin %75-80’i canlıdan alınan organlarla gerçekleştiriliyor. Bu şekilde yapılan nakillerde tamamen sağlam olan bir kişi ameliyat edilip, organının bir kısmı veya yarısı alınıyor. Bu aslında çok istenmeyen bir durum olmasına rağmen, insanları yaşatmak için tercih etmek zorunda kalıyoruz. Yurtdışında canlıdan alınan organlarla yapılan nakiller %25 oranında, kadavradan yapılan nakiller ise %75-80 seviyesindedir. Türkiye’deki nakillerle Avrupa ve ABD’deki nakiller arasındaki fark budur. Ancak nakiller iyi ellerde yapıldığı sürece başarı oranı arasında herhangi bir istatistiksel bir fark yoktur. Ülke olarak organ bağışında Avrupa’da Romanya’dan sondan ikinci sıradayız ve Avrupa ve Amerika seviyesine çıkabilirsek hastaların akrabalarını ameliyat etmek zorunda kalmayacağız.”


SİZ DE YORUM YAPIN