Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

18 Nisan 2012, Çarşamba 13:30

Türkiye’nin ilk klon canlısı “Oyalı” yaşamını yitirdi

İstanbul Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, ülkemizin ilk klon kuzusu Oyalı’nın ölüm nedeninin ilk belirlemelere göre bir akciğer enfeksiyonu olduğu ifade edildi. Gerçekleştirilen yoğun tedaviye cevap vermeyen bu akut durumun kesin nedeninin ortaya konması amacıyla bir seri çalışmanın başlatılmış olduğunu söyleyen Üniversite, halen bu çalışmaların devam ettiğini belirtti. Açıklamada, elde edilen ön bulguların ve patolojik incelemelerin, durumun klonlama tekniği ile ilgili olmadığını gösterdiğinin altı çizildi.

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde 21 Kasım 2007 tarihinde dünyaya gelen Türkiye’nin ilk klon koyunu Oyalı dünyanın en uzun yaşayan klon hayvanları arasına girmiş oldu. Klonlanan ilk canlı olan Dolly yaklaşık 7 yıl yaşadı. Oyalı ise 4,5 yaşında yaşamını yitirdi.

Türkiye’nin ilk klon koyunu Oyalı, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde 21 Kasım 2007 tarihinde dünyaya gelmişti. Proje, TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenmişti. Hayvancılık ve insan sağlığını ilgilendiren birçok konuda çığır açabilecek bu çalışma bilim tarihine Türkiye’nin ilk klon projesi olarak geçti.

Türkiye'nin ilk klon canlisi Oyalı

Türkiye’nin ilk klon koyunu Oyalı, 30 Mart 2011 tarihinde de sağlıklı bir yavru da dünyaya getirmişti. İÜ Veteriner Fakültesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir sezaryan operasyonuyla dünyaya gelen dişi kuzuya “Bahar” adı verilmişti. Üniversite’nin açıklamasında, klonlanan hayvanların üreyebilmesinin; ilaç geliştirilmesi ve organ nakli gibi geniş bir alanda kullanılması planlanan klonlama çalışmalarının geleceği açısından büyük önem taşıdığı düşünüldüğünde, Oyalı ile elde edilen başarının daha iyi anlaşılacağını ifade edildi.

Klonlamadan neler bekleniyor?

Prof. Dr. Sema Birler, klonlamanın hangi alanlarda yararlı olmasının beklendiğini ve insan sağlığı açısından hangi amaçlarla kullanılabileceğini şöyle açıkladı;

Klonlanan hayvanlardan insan sağlığı için yararlı ürünler elde edilebilir. Burada amaç transgenik hayvanları üretmek. Protein karakterindeki ilaç ve ilaç benzeri maddeleri üretecek geni taşıyan koyunun sütünden farmasötik yani ilaca dönüştürülebilecek proteinler elde edilerek ilaç sanayisinde kullanılabilir.

Klonlama teknolojisinin kullanılması düşünülen bir başka alan ise organ donörü olarak hayvanların kullanımı. Birçok hasta, organ yetmezliği nedeniyle çaresiz durumda. Klonlama ve transgenik teknoloji birlikte uygulanarak hayvan organlarının insanlarda kullanılabilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor. Tabi ki bunlar henüz araştırma aşamasında. Eğer çalışmalar başarı ile sonuçlanırsa hayvanlar organ donörü olarak da kullanılabilecek.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Pfizer’den LinkedIn’e özel kariyer platformu

Pfizer Türkiye, LinkedIn platformuna özel geliştirdiği "Gelecek Var Exclusive" Projesi ile bir ilke daha imza atıyor.

Kapat