GSK gönüllüsünün katkıları ile Gana’da “Çevrimiçi Öğrenci Kulübü” kuruldu
Dünyanın önde gelen yenilikçi ilaç ve aşı firmalarından GlaxoSmithKline (GSK) sosyal sorumluluklarını küresel düzeyde yerine getirme yönünde çalışmalarını sürdürüyor. GSK’nın 2009 yılında başlattığı “Pulse Gönüllülük Projesi” kapsamında GSK Türkiye çalışanları da az gelişmiş ülkelerde yaşayanların sorunlarının çözümüne katkıda bulunma fırsatını yakalıyor. GSK Türkiye Ürün Müdürü Esra Yazıcı bu şansa sahip olan GSK çalışanları arasında yer aldı. Ekim 2011-Mart 2012 tarihleri arasında Gana’ya giden Yazıcı, burada MCI (Millenium Cities Inıtiative) örgütünün “Okuldan Okula” Projesinde çalıştı.
Yazıcı’dan önce, GSK Türkiye‘den Tuba Zincir, Afrika’daki anne ve 5 yaş altı çocuk ölümlerini azaltmayı hedefleyen bir AMREF (Afrika Tıp ve Araştırma Vakfı – African Medical and Research Foundation) projesinde görev almıştı.
Uluslararası çevrimiçi öğrenci kulübü
PULSE başvurusu kabul edildikten sonra Esra Yazıcı Gana’nın 2. büyük kenti Kumasi’de çalışmalarını sürdüren MCI (Millenium Cities Inıtiative) örgütünün “Okuldan Okula” Projesi’nde çalıştı. Bu çalışma esas olarak uluslararası bir çevrimiçi öğrenci kulübü kurmaya odaklandı. 2010 yılında “Okuldan Okula” adında 3 senelik yerleşik bir projenin alt kolu olarak, MCI tarafından Amerikalı ve Ganalı öğrenciler için, Skype üzerinden, dünyanın gündemindeki önemli konular hakkında tartışma ve sunumlar yapacakları bir proje tasarlandı. Ancak internet kalitesi kötü olduğu ve ilgilenecek gönüllü bulunamadığı için çalışmalar sürdürülemedi. Yazıcı’nın gelmesiyle birlikte proje yeniden canlandı.
Öğrencilerin talebi ile projenin uluslararası bir çevrimiçi öğrenci kulübüne çevrilmesine karar verildi. Gelinen noktada artık öğrenciler, sunumlarını videoya çekip, kullanıcı adı ve şifre ile girdikleri ortak bir internet alanına yüklüyorlar. Tartışma ve birçok başka sosyal paylaşım bu alan üzerinden yürüyor. Yazıcı iki farklı okul öğrencileri ile çalıştı.
Yazıcı ayrıca, büyük öğretmen gruplarına verilen bilgisayar eğitimlerinde de rol alarak onlara internette arama yapmayı, bunu dersleri için kullanmayı; Microsoft Word, Excel ve Powerpoint programlarını öğretti.
Yaptığı çalışmadan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Yazıcı, yaşadığı deneyimin kendisini nasıl etkilediğini şöyle anlattı:
“Fiziksel, psikolojik ve profesyonel anlamda devamlı ataklar halinde gelen sıkıntının, bunu yaşayan kişinin egosunu nasıl törpülediğini anladım. İnsanın bu yaşa kadar biriktirdiği tüm sosyal etiketlerinden soyunup kendini baştan tanımlamasını yaşadım. Zorluğunu inkâr edemem, bolca gözyaşına mal oldu ama bir o kadar zevkli idi. Hayatta her şeyin gerçekten ‘yapılabilir’ olduğunu gördüm. Sahip olduklarınızı riske atarak ortaya çıktığınızda hayatın sizi ne büyük sürprizlerle şaşırtabileceğini fark ettim.”
“Bu program çok önemli bir gelişim aracı”
GSK Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Sedef Karacan Şenyener, PULSE projesinin kurum için önemiyle ilgili olarak şunları söyledi:
“GlaxoSmithKline (GSK) en yetenekli profesyonelleri bünyesinde toplamayı hedefleyen, dünyanın önde gelen araştırmacı ilaç ve aşı firmalarından biridir. Şirketimizde bu kapsamda, verimli çalışmayı destekleyecek uygun koşulları sağlamaya, çalışanların performans ve motivasyonlarını sürekli yükseltmeye yönelik İK politikaları uyguluyoruz. ‘PULSE Gönüllülük Projesi’ ile kazandıklarını toplumla paylaşmak, topluma fayda sunmak isteyen çalışanlarımıza güzel bir fırsat sunuyoruz. Aynı zamanda bu projenin Kariyer Gelişim ve Yetenek yönetimi süreçlerimizde çok önemli bir gelişim aracı olduğunu görüyoruz.”