Kalp ritmi için geliştirilen akıllı telefon uygulaması, AF için FDA onayı bekliyor
Worchester Polytechnic Institute tarafından geliştirilmekte olan akıllı telefon uygulama sadece nabzı ölçmekle kalmıyor; kalp ritmini, solunum hızını ve kanın oksijen doygunluğunu da ölçebiliyor.
Geçtiğimiz Ekim ayında geliştirilmeye başlanan uygulama, akıllı telefonun kamerasını ve fotoğraf çekimi sırasında ışık desteği sağlayan flaşını kullanarak çalışıyor. Kullanıcı, uygulamayı çalıştırdıktan sonra işaret parmağının ucunu cihazın kamerası üzerine yerleştiriyor. Uygulama daha sonra, parmak derisinin renginde ve deri altında yer alan kılcal damarların görünümünde meydana gelen değişimleri izlemek için 30 kare/saniye hızla görüntü kaydediyor. İki dakika boyunca kaydedilen görüntünün analizi ile de sonuç üretiyor. Uygulama flaşa sahip olmayan telefon ya da tabletlerde çalışamıyor.
Telegram’da yayımlanan haberde, ABD’de yer alan Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Memorial Hastanesi’nde tedavi gören 60 hasta ile denemeleri gerçekleştirilen uygulamanın ürettiği sonuçların yüksek hassasiyet gösterdiği belirtiliyor. Bununla birlikte bu ve benzeri uygulamaların EKG’lerin yerini alabilmesi için henüz çok erken olduğu ifade ediliyor.
Medgadget’in haberinde ise, paroksismal atriyal fibrilasyon gibi durumlar için bir gözlem aracı olarak kullanılabilme potansiyeline sahip olan uygulamanın, FDA’dan onay beklediğine değiniliyor. Haberde, uygulamanın altı ay içinde pazara sunulmasının beklendiği belirtiliyor.