TÜSİAD: Kronik hastalıkların yükünü elektronik sağlık kayıtları ile hafifletmek mümkün
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) “Sürdürülebilir Sağlık Sistemi İçin Kronik Hastalık Yönetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü” başlıklı raporunu, 3 Temmuz 2012 Salı günü, İstanbul TÜSİAD Merkezi’nde düzenlenen bir toplantı ile kamuoyuna tanıttı. Raporun tanıtıldığı toplantının açılış konuşması TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner tarafından gerçekleştirildi.
“Sürdürülebilir Sağlık Sistemi İçin Kronik Hastalık Yönetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü” başlıklı çalışma, TÜSİAD Sosyal İşler Komisyonu bünyesindeki Sağlık Çalışma Grubu’na bağlı Sağlık Politikaları ve Stratejileri Alt Çalışma Grubu’nun faaliyetleri çerçevesinde, Prof. Dr. Erdal Akalın (Proje Yürütücüsü), Doç. Dr. Mine Durusu Tanrıöver (Proje Raportörü ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi) ve Faik Sayran (Proje IT Danışmanı) tarafından hazırlanmış.
Raporda, kronik hastalıkların yönetilmesinde elektronik sağlık kayıt sistemi tüm yönleri ile ele alınıyor. Ayrıca, Türkiye’de yaygın görülen bir kronik hastalık olan hipertansiyon örneği özelinde mevcut kişisel sağlık kaydı altyapısının yeterliliği de inceleniyor.
Ülkemizdeki kronik hastalık yükünün 2020’de %80’e ulaşması bekleniyor
Tanıtım toplantısında konuşan Boyner,
“Ekonomik analizler, bulaşıcı olmayan hastalıklardaki her %10’luk artışın, yıllık ekonomik büyümede %0,5’lik bir azalmayla ilişkili olduğunu gösteriyor. Hipertansiyon, diyabet gibi kişinin sürekli tıbbi destek almasını gerektiren kronik hastalıklar, yaşam kalitesinde bozulmalara ve iş gücü kaybına da neden oluyor.”
dedi. Boyner sözlerine daha sonra,
“Kronik hastalık yükü, sağlık sisteminin mali sürdürülebilirliği açısından önemli bir risk. Ve bu yük, tüm dünyaya paralel olarak ülkemizde de artmakta. Ülkemizde tüm ölümlerin %71’i kronik hastalıklardan kaynaklanıyor. OECD ve Dünya Bankası’nın yaptığı bir çalışmaya göre ülkemizde 2002 yılında %66 olan kronik hastalık yükünün 2020’de %80’e çıkması bekleniyor. Bu oran başlı başına, sağlık sektöründeki hizmet programlarının geleceğe yönelik planlanmasında dikkate alınması gereken bir uyarı niteliğinde.”
şeklinde devam etti.
Kullanımın sürdürülebilirliği konusunda çözümler oluşturulmalı
TÜSİAD tarafından hazırlanan raporda, bütünleştirilmiş, niteliksel bir performans sistemine temel hazırlayacak ulusal bir elektronik sağlık veri sistemine sahip olmanın ve sürveyansta kullanılan verileri kronik hastalıklarla mücadelede olumlu ve yapıcı atılımlara dönüştürmenin, ulusal sağlığımıza ve ekonomimize ciddi katkılarda bulunacağı belirtiliyor.
Raporda, sağlık verilerinin kronik hastalık yönetiminde etkin kullanımının sağlanması ve sistemin vazgeçilmez parçası olması için kişisel sağlık kaydı altyapısı ile hastanın katılımı ve kendi verisi üstündeki kontrolünün sağlanmasının gerektiği ifade ediliyor. Bu verilerin hekimler tarafından karar verme süreçlerinde kullanılmasının teşvik edilmesinin gerektiği ve plan ve politika oluşturma süreçlerinde bu verilere başvurulması ile büyük fayda elde edileceği, raporda dikkat çekilen diğer konuları oluşturuyor. Rapor ayrıca, veri kullanımı ile ilgili işlevlerin sağlık finansman modellerindeki yerinin tanımlanması ve bu kullanımın sürdürülebilirliği konularında çözümler oluşturulmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.
TÜSİAD tarafından hazırlanan rapora buradan ulaşabilirsiniz [PDF: 985 KB].