“RAndevu Projesi” romatoid artrit hastalarını ve doktorları bir araya getiriyor
Pfizer, Romatoid artrit (RA) hastaları ve hekimlerinin farklı bir ortamda iletişim kurarak birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla “RAndevu: RA’da Sanatla Buluşma” adlı sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor. İlki 15 Eylül’de Adana’da gerçekleştirilen enkinlikler dizisi; 21 Eylül’de Ankara’da ve 22 Eylül’de Gaziantep’te düzenlendi. Hasta-doktor ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan proje ülkemizde RA’ya ilişkin farkındalığın artırmayı da hedefliyor. Proje kapsamında hasta ve hekimlerin birlikte katıldıkları, “Romatoid artrit hayatınızı nasıl etkiledi?” temalı bir resim ve karikatür atölyesi gerçekleştiriliyor.
RA tedavisi ile hastaların normale yakın bir hayat sürebileceklerinin vurgulandığı etkinliklerde, tedavi başarısının hastalar ile hekimleri ve aile bireyleri arasındaki iletişimden de oldukça etkilendiği vurgulanıyor. RA hastaları ve bu hastaları tedavi eden hekimlerin duygularını sanat aracılığıyla anlatmaları açısından bir ilk olan proje, katılımcıların hastalığa ve tedavi sürecine bakış açılarını farklı bir yolla paylaşmaları için de güzel bir fırsat sunuyor.
Toplumda RA farkındalığı olması gereken düzeyde değil
RAndevu Projesi’nde yürütme kurulu üyelerinden biri olarak yer alan ve hastalar ve diğer katılımcı hekimlerle birlikte Gaziantep’de atölye çalışmasına katılan Dr. Bünyamin Kısacık, hastalık hakkında bilgiler verdi. Hastalığın tanısının erken konulmasının önemine dikkat çeken Dr. Kısacık, RA’nın toplumda yaklaşık %1 oranında olduğunu tahmin ettiklerini paylaştı. Hastalığın oldukça sık rastlanılan bir rahatsızlık olmasına rağmen kamuoyunca yeterince bilinmemesinin hastaların hekime ulaşmada gecikmelerine neden olduğunu düşündüğünü belirterek, hastalığın bilinirliğinin erken teşhis için önemini vurguladı. Dr. Kısacık,
“RA, esas olarak eklemleri etkileyen bir hastalık olmakla birlikte, bazı durumlarda diğer organ ve sistemleri de tutabilmekte. Özellikle sabah uyandıklarında yarım saatten daha uzun süre ile eklemlerinde ağrı, şişlik, tutulma şikâyetleri olan hastaların mutlaka romatoloji uzmanına başvurması gerekir.”
dedi.
Projenin bir diğer yürütme kurulu üyesi Dr. Ayhan Dinç de Ankara’daki etkinlikte şunları söyledi;
“RA, sıklıkla 35-40 yaşlarında başlıyor, hastaların önemli bir kısmı erken evrede romatoloji bölümlerine ulaşamayabiliyorlar ve tanı ve tedavide gecikmeler yaşanabiliyor. Toplumun hastalığın tedavinin mümkün olduğu ve erken evrede daha başarılı olunduğu konusunda bilgilendirilmesi bu nedenlerle oldukça önemli.”
Hastalığın bu kadar yaygın olması çok şaşırtıcı
Karikatürist Erdil Yaşaroğlu, RAndevu Projesi ile ülkemizde çok yaygın olan bu hastalık konusunda önemli bir farkındalık yaşanacağını kaydetti. Yaşaroğlu,
“Hastalığın bu kadar yaygın olması çok şaşırtıcı. Bu proje sayesinde çok önemli bir hastalıkla karşı karşıya olduğumuzu görmüş olduk. Millet olarak kendimize pek dikkat etmiyoruz. Canımız çıkar, sesimiz çıkmaz. Bu vesile ile hastalığın farkına vardık.”
dedi.
RAndevu projesi hakkında bilgi veren Pfizer Medikal Müdürü Dr. Emre Aldinç şunları söyledi:
“RA hastalığı ile ilgili farkındalığın artmasının, toplumda hastalığın daha fazla konuşulur hale gelmesinin hastaların yaşamlarına önemli katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Pfizer’in sponsorluğunda hayata geçirilen RAndevu: RA’da Sanatla Buluşma ismini verdiğimiz sosyal sorumluluk projesinde sanat, RA hastalarının kendi dünyalarını anlatmaları için bir araç olarak değerlendiriliyor. Projede gerçekleşen hekim hasta buluşması, ortaya çıkan çalışmalar ve etkinlik sonunda hazırlanan bildirge hastanın dış dünyayla, özellikle hekim ile kurduğu iletişimin etkisini göstermek açısından önem taşıyor.”
Pfizer tarafından yapılan açıklamada etkinliğin sonraki adımlarının 25 Eylül’de İstanbul ve 29 Eylül’de İzmir olacağı belirtildi.