Diyabet için kıtalararası yürüdüler
14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesi yüzlerce kişi, diyabete dikkat çekmek için Boğaziçi Köprüsü’nde yürüdü. Avrasya Maratonu kapsamında Türkiye Diyabet Vakfı ve Lilly İlaç’ın işbirliğiyle organize edilen “Kıtalararası Diyabet Yürüyüşü”ne çok sayıda diyabetli katıldı.
Dünyanın öncelikli sağlık sorunları arasında yer alan ve Türkiye’de de on milyondan fazla kişiyi etkilediği tahmin edilen diyabet konusunda kamuoyunda farkındalığı artırmak amacıyla 11 Kasım Pazar günü, İstanbul’da yapılan Avrasya Maratonu kapsamında bir yürüyüş düzenlendi. Türkiye Diyabet Vakfı ve Lilly İlaç‘ın işbirliği ile organize edilen “Kıtalararası Diyabet Yürüyüşü”ne çok sayıda diyabetli, sivil toplum kuruluşu katıldı. Yürüyüşte, Uluslararası Diyabet Federasyonu’na üye ülkeler de logo ve mesajlarıyla yer aldı.
Pankartlar ve balonlarla Boğaziçi Köprüsü’ne gelen yaklaşık 600 kişilik grup, diyabet tedavisinde büyük bir öneme sahip olan insülinin tıbbın hizmetine sunulduğu 1923 tarihini temsilen 1923 adet mavi balonu gökyüzüne bıraktı.
“Bugün ülkemizdeki 10 milyonun üstünde diyabet hastasının ve diyabet riski altında olan herkesin dünya diyabet gününü kutluyorum.”
diye konuşan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz,
“Bizim bu yürüyüşümüz, diyabetle daha güzel bir yaşam için. Biz diyabetin önlenebilir, kontrol altına alınabilir, insan sağlığına hiç bir zararı olmayan bir hastalık olduğunu, diyabetle daha güzel yaşanabileceğini göstermek için bu yürüyüşü düzenledik.”
açıklamasında bulundu.
İnsülinin keşfinin ardından Lilly’nin, bilim adamları ile işbirliği yaparak 1923 yılında ilk insülini tıbbın hizmetine sunduğunu vurgulayan Lilly İlaç Genel Müdürü Kadir Tepebaşı da,
“O tarihten bu yana, 90 yıldır, diyabet bizim üzerinde çalıştığımız öncelikli alanların başında geliyor. Diyabetin önlenebilmesi ve etkin yönetimi için hastaların bireysel ihtiyaçları doğrultusunda tüm tarafların hep birlikte daha sağlıklı bir toplum yaratmaları gerektiğine inanıyor ve Türkiye’nin diyabetle mücadelesine katkı sağlamak için çalışıyoruz.”
diye konuştu. Tepebaşı, diyabetin sadece hastayı değil, çevresini, ailesini de etkileyen ve hayat boyu süren bir hastalık olduğunu vurgulayarak,
“Bu tür organizasyonlarla diyabet konusuna ne kadar fazla dikkat çekilirse, diyabet ile mücadelede elde edilecek başarının da o kadar artacağına inanıyoruz.”
dedi.
Dünya Diyabet Günü Hakkında
Dünya Diyabet Günü, diyabet görülme sıklığının tüm dünyada giderek artması üzerine, Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) girişimiyle 1991 yılından bu yana, Charles Best ile birlikte 1922 yılında insülini bulan Frederick Banting’in doğumgünü olan 14 Kasım’da kutlanıyor. Tüm dünyada 160’dan fazla ülkede yapılan 14 Kasım aktivitelerinin amacı, toplumun diyabet konusunda bilinçlendirilmesi ve hastalığın yaygınlaşmasını önlemek. 2009-2013 yılları arasında Dünya Diyabet Günü, “Diyabet Eğitimi ve Diyabetin Önlenmesi” temasına odaklanıyor.