Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

16 Mayıs 2013, Perşembe 09:29

Parkinson ve diyabetin tedavisinde çığır açan gelişme

Klonlanmış insan embriyosundan kök hücre elde eden ABD’li bilim adamları, Parkinson ve diyabet gibi hastalıklara yeni tedavi yolları geliştirilmesinde çığır açacak bir başarıya imza attı.

Her hücreye dönüşebilme özelliğine sahip kök hücreler, hastalıklı dokularla değiştirilebilecek yeni dokular yaratılmasında kullanılabilecek olmaları nedeniyle önem taşıyor.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden Shoukrat Mitalipov başkanlığındaki bilim ekibi, bağışlanan yumurtalardan oluşturulan 6 embriyodan kök hücreler elde etmeyi başardı.

Başarının,  bir teknik buluştan ziyade, süreçteki denemelerin tekrar tekrar gözden geçirilmesiyle elde edildiğine dikkati çeken Mitalipov, maymun embriyolarıyla yaptıkları 6 yıl süren çalışmalar sonucu hedeflerine ulaştıklarını vurguladı.

Mitalipov, maymunlar üzerindeki çalışmalarda, bu teknik yardımıyla elde edilen embriyolardan klonlanmış bebek elde edilmesinin mümkün olmadığı sonucuna vardıklarını ve böyle bir şey yapmaya da ilgi duymadıklarını belirtti.

Söz konusu bilimsel çalışma “Cell” adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Doku uyuşmazlığı, örneğin beyin dokusu nakliyle Parkinson veya pankreatik doku nakliyle diyabet hastalığının tedavi edilmesinin önündeki en önemli sorunu oluşturuyor.

Bu yöntem, insan yumurtasına, bir hastadan alınan DNA yerleştirilmek suretiyle oluşturulacak erken safhadaki embriyodan kök hücre elde edilmesine dayanıyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Pradaxa geri ödeme kapsamına alındı

Non-valvüler atriyal fibrilasyona bağlı inme ve sistemik embolizmi önlemede, etkili olan dabigatran etkin maddesini içeren Pradaxa'nın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Mayıs...

Kapat