Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

19 Haziran 2013, Çarşamba 09:25

Dünya Sağlık Örgütü’nü endişelendiren virüs

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2012 Eylül ayından beri MERS-CoV adıyla da bilinen yeni bir virüs olan Ortadoğu Solunum Yetmezliği Sendromu’na 53 kişinin yakalandı ve virus yüzünden 30 kişi öldü. Virüsün bulaştığı kişiler, doğrudan veya dolaylı olarak Ortadoğu ile bağlantılı. Hızla yayılan virüsün, tüm dünyayı tehdit etmesinden kaygı duyuluyor.

Ortadoğu solunum yetmezliği sendromu geçen yıl ilk kez Suudi Arabistan’da görüldü. 2003 yılında 775 kişinin ölümüne yol açan ve SARS olarak bilinen akut solunum yetmezliği sendromuyla aynı enfeksiyon ailesinden geliyor. Voice of America’nın haberine göre; belirtileri şiddetli mide virüsü ve solunum sorunları. Hastalık, zatürre ve böbrek yetmezliğine yol açabiliyor.

Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü’nden doktor Anthony Fauci, virüsün insanlara nasıl bulaştığını henüz bilmediklerini söylüyor: “Virüsün bulunduğu bir hayvana kazara maruz kaldıklarını düşünüyoruz. Virüs, insandan insana bulaşmıyor. Dolayısıyla sizden bana, benden aileme geçebilecek şekilde bulaşma özelliği yok.”

Vaka sayısı şimdiye kadar düşük olsa da, Doktor Fauci bu ölümcül virüsün mutasyona uğrayarak, insandan insana bulaşmasıyla ilgili kaygıların giderek arttığını vurguluyor. Uzmanlar, küresel bir salgın çıkmasından korkuyor: “Sıradan bir grip virüsüne baktığımızda, örneğin milyonlarca kişiye bulaşan mevsimsel grip virüsünü yüzdeye vurduğumuzda ölüm oranının yüzde 1’den bile az olduğunu görüyoruz. 50 vakada 30 kişinin öldüğüne bakılırsa bu hastalıkta şimdiden yüzde 60’lık bir ölüm oranından bahsediyoruz demektir.”

Ortadoğu’da ortaya çıkan virüs, bölgeyi ziyaret edenler tarafından Avrupa’ya da yayıldı. Ancak Müslümanlar için kutsal Mekke ve Medine’de her yıl milyonlarca hacıyı ağırlayan Suudi Arabistan, hastalığın en yoğun görüldüğü ülke. Dünya Sağlık Örgütü durumu yakından izliyor ancak şimdilik bölgeye seyahat ve ticaret kısıtlaması öngörülmüyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sağlık Bakanlığı mantar ilacını karantinaya alıyor

Mantar tedavisinde kullanılan antifungal ilaçlar içinde yer alan "Ambisome IV Enfüzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon 50 mg" adlı ürün,...

Kapat