Amerikan Gastroentroloji Derneği Tanı ve Tedavi Kılavuzu Güncellendi
AstraZeneca Gastroenteroloji Ekibi tarafından düzenlenen ve Amerikan Gastroentroloji Derneği’nin geçtiğimiz ay yayınladığı Reflü Tanı ve Tedavi Kılavuzu güncellemelerini ele alan dijital uydu sempozyumu 4 Haziran 2013 Salı günü Kalamış Wyndham Otel’de gerçekleştirildi.
Gastrointestinal Endoskopi Derneği Başkanı ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentroloji Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış Prof. Dr. Cem Kalaycı tarafından sunulan kılavuzdaki güncellemeler özetle; Reflü tanısındaki belirleyici etmenleri, ileri tanı yöntemlerinin kullanılmasına gerek olan ve olmayan durumları, tedavi sürecinde izlenmesi gereken yollar ve dikkat edilmesi gereken vakaları ele alıyor.
Endoskopi, kontrol endoskopisi, pH metre, HP taraması, biyopsi ve cerrahi yöntemlerin ne zaman gerekli olduğu, PPI’ların tedavideki başarısı, doz ayarlaması, molekül değişimi, hasta uyumu, gıda eliminasyonu, gece semptomu olanlarda farklı kullanım önerileri, ek ve kombine tedavilerde dikkat edilmesi gereken noktalar ve son olarak PPI yanıtsız hastalarda alternatif uygulamalar ve PPI’lar genelinde kemik erimesi şüphelerinin giderilmesi konularında güncellemeler ve yeni araştırmalara dayanan tavsiyeleri içeren kılavuz ile ilgili bilgileri aktaran Prof. Dr. Cem Kalaycı, PPI yanıtsız hastalarda cerrahi müdahale ile 10 yıllık izlemde % 62 oranında şikayetlerin geri geldiğini gözlemlediklerini belirtti.
Prof. Dr. Kalaycı PPI’ları genel olarak çok başarılı bir reflü tedavisi olarak gördüklerini açıklarken, yeni nesil PPI’ların kemik erimesine yol açabilmesi için özellikle 50 yaş üstü postmenapozal kadın veya yoğun sigara kullanımı gibi ek risk faktörlerinin de olması gerektiğini vurguladı. Bu risklerin de düzenli B12 ve magnezyum eksikliği kontrolü ile tedavilerin yan etkisiz sürdürülebileceğini belirten Prof. Dr. Cem Kalaycı, kombine tedavilerde NSAII ve ASA kullanımının midede oluşturduğu zararı en aza indirgeyen PPI’ların ancak eski ülser kanaması hikayesi ve fazladan kan sulandırıcı kullanımı durumunda tavsiye edilmediğini sözlerine ekledi.
Toplantıda Prof.Dr.Cem Kalaycı tarafından, Amerikan Gastroenteroloji Derneği’nin, geçtiğimiz Mart ayında yayımladığı güncel kılavuz ile N’elerin değiştiğine ve PPI tedavisinde Sık Sorulan Sorulara da yer verildi. Toplantıya bizzat katılan 200’e yakın hekimin yanısıra dijital uydu sempozyumunu 40 merkezden ve kAZabam.com’dan da toplam 2500 hekim takip etti.
Hekimlere bilimsel destek vermek için 2012’de hizmete sunulan www.kAZabam.com, canlı ve banttan olmak üzere kongrelerden yayınlar ve eğitim toplantıları, bilimsel sunumlar, dijital vaka modülleri, online literatür talep servisi ve online Vademecum gibi bölümleriyle birçok farklı uzmanlığa hitap edecek bilimsel içerik sağlıyor.